Obilježavanje Dana Europske baštine-nalazište Virgrad

Povodom Dana Europske baštine 2018 koji se održavaju u okviru Europske godine kulturne baštine pod zajedničkom temom „Umjetnost dijeljenja", Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,
Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Vukovaru i Grad Otok pozivaju na predavanje i prezentaciju nalazišta Virgrad 03. 10. 2018., u 11:00 sati na Arheološkom nalazištu "Virgrad" koje se nalazi između Otoka i Bošnjaka. Arheološko nalazište "Virgrad" je srednjovjekovna utvrda tipa Wasserburg iz 12 - 16. st. s trostrukim opkopom, od čega je u cijelosti sačuvan središnji plato i dva unutrašnja opkopa, a treći opkop samo djelomice. Arheološka istraživanja izvršena su 1970. g. Nakon istraživanja na nalazištu više nije bilo istraživanja niti drugih intervencija te ga je do 2017. g. prekrila gusta samonikla šuma od koje nalazište uopće nije bilo pristupačno niti vidljivo, a spoznaje o nalazištu bile su nedostupne javnosti. Na primjeru srednjovjekovnog arheološkog nalazišta "Virgrad" pokazati će se koliko je prezentacija arheološke kulturne baštine važna radi dijeljenja znanstvenih spoznaja i povećanja dostupnosti informacija o baštini te na koji način dijeljenjem znanja o baštini ista postaje resurs sa višestrukim koristima za društvo, posebno za lokalnu zajednicu.
Predavač će biti Marko Mikolašević, dipl. arheol. i pov. umj., viši stručni savjetnik – konzervator. Predviđeno trajanje obilaska je oko 1 sat, stoga se preporuča prikladna odjeća i obuća.
Molimo potvrditi dolazak na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon 032 443 201.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu