ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET

{gallery}2019/03/28/03{gallery}ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET održat će koncert u Hrvatskom domu Vukovar - u ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine. Početak u 19 sati, ulaz slobodan!

Zvjezdan Ružić, pijanist, aranžer i skladatelj rođen je 21. lipnja 1988. u Rijeci. Diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi Prof. Roba Bargada (SAD). Pohađao je jazz seminare pijaniste Emila Spanyija te je uz standardno školovanje pohađao privatne satove kod pijaniste svjetskog glasa - Davida Gazarova. Godine 2015. izdaje svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret" - projekt u kojem okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Lenart Krečič, Vojkan Jocić, Tomaž Gajšt, Miha Koren i Adriano Bernobić. Album je sastavljen od šest autorskih skladbi u kojima Ružić kombinira elemente američkog jazza kojeg je studirao sa tradicionalnim hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. "The Knightingale Cabaret" bio je iste godine nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak dvije kategorije; za najbolji jazz album, dok je skladba Moreška osvojila prestižni kipić za najbolju jazz skladbu. 2017. godine izdaje svoj drugi samostalni album "Elfin Farewell"; nominiran za najbolji jazz album, najbolju jazz izvedbu te najbolju jazz skladbu. Elfin Farewell također mu donosi Porina za najbolju jazz skladbu sa skladbom "KANBAL". 2018. godine izdaje album "Pandaland"; u kojem inspiriran kineskim turnejama sa "Zvjezdan Ružić Sextetom" spaja kineske tradicionalne skladbe sa svojim autorskim skladateljskim stilom te predstavlja kinesku glazbu u jednom posve novom i drugačijem izričaju.

Godine 2007. nastupio je s riječkom grupom Rivers na jazz festivalu u Velikoj Britaniji. Sa grupom Jazziana Croatica nastupao je u više zemalja od kojih treba istaknuti nastup u Schoenberg Hallu na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, nastupe na jazz festivalima u Münchenu, Budimpešti, Parizu, Milanu te ostalim europskim gradovima. 2017. sa svojim "Zvjezdan Ružić Sextetom" putovao je čak u daleku Kinu gdje je održao turneju od 6 koncerata u čak 6 kineskih gradova. 2018. godine održao je veliku kinesku turneju s autorskim "Zvjezdan Ružić Sextetom". Iste je godine putovao na svjetsku turneju sa čuvenim "2Cellos", s kojima je nastupao u prestižnim dvoranama i arenama u Japanu, Australiji te na Novom Zelandu.

Surađuje s brojnim eminentnim glazbenicima hrvatske jazz i pop scene, te je stalni član Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, Veselino Jazz projekta, Finger Snap trija, Charlie Jurković & Zvjezdan Ružić dua i ostalih projekata.

Skladao je glazbu za predstave "La fatiche di Pseudolus", "I botoni de la Montura" te za "La finta ammalata" talijanske drame HNK I. pl. Zajca u Rijeci. Sudjelovao je na snimanju albuma "Meeting Point" Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, "Nekoliko riječi" gitariste Spartaca Črnjarića, "A Little Book Of Notes" i "Nehaj" Jazziane Croatice, "Magnetic Whale" basiste i kontrabasiste Luke Veselinovića, "Jazziana Croatica Big Band", "Night Speaking" Vedran Ružić trija, "The Fat Manager" sastava The Hood Fellas, "Song For My Cat" Finger Snap trija, "For Believers Only" saksofoniste Denisa Razumovića, "Jazz Room" kontrabasiste Tihomira Hojsaka, na albumu "Event" Borna Šercar trija feat. Sabrina nominiranog za diskografsku nagradu Porin, na "Wagner Goes to Hollywood" Jazziane Croatice te autorskog albuma "The Knightingale Cabaret".

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu