Dubrovački simfonijski orkestar - 3.5.2019.

Dubrovački simfonijski orkestar nastupiti će u Vukovaru povodom Dana Grada Vukovara kao poklon prijateljskog Grada Dubrovnika. 3. svibnja 2019. godine u 19:00 sati na Trgu Republike Hrvatske izvesti će skladbe - velikog Mozarta preko Mascagnija, Rossinija, ali i naših skladatelja Luke Sorkočevića i Jakova Gotovca te brojnih popularnih i svevremenskih hitova i filmskih tema, do najljepših dubrovačkih i hrvatskih pjesama.

Dubrovački simfonijski orkestar je profesionalni glazbeni ansambl koji kontinuirano djeluje od 1925. godine, a danas je važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi koncertne su scene na kojima s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani umjetnici. Iza orkestra su brojni nastupi u Hrvatskoj i u mnogim europskim zemljama, SAD-u i Indoneziji te u u najprestižnijim dvoranama svijeta: Kennedy Center - Washington, New York, Seattle, Kurhaus – Bad Eberbach, Lisinski – Zagreb, Chateu Veves, Versailles, Basel, Medan – Jakarta, Musikverein Goldener Saal – Beč.

Godine 2005. Dubrovački simfonijski orkestar nagrađen je prestižnom nagradom „Milka Trnina", a 2015. nagradom za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu. Repertoar DSO-a proteže se od baroka, klasike i romantizma, pa sve do suvremene glazbe. Orkestrom će ravnati šef dirigent DSO-a, maestro Marc Tardue iza kojeg su vodstva velikih europskih orkestara te više svjetskih i nacionalnih premijera. U Francuskoj mu je dodijeljena titula "Chevalier des Arts et Lettres" zbog njegovih izvanrednih umjetničkih dostignuća, zatim od portugalskog Ministarstva kulture jedna od najviših umjetničkih nagrada Medalha de Mérito Cultural, a 2016. dobio je zlatnu medalju armenskog Ministarstva kulture za svoj značajni doprinos razvoju kulturnih odnosa između Armenije i Njemačke.

I ovim koncertom, Dubrovački simfonijski orkestar podsjetit će na bogatstvo kulturne baštine koju posjedujemo. Glazba je svakako naše veliko blago, a Grad Dubrovnik, osnivač ove ustanove u kulturi, Vukovaru na poklon daje upravo – glazbu.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu