Nakon predstavljenog europskog projekta „Common" koji je namijenjen smanjenju emigracije i gubitka radne snage, a čiji je nositelj Razvojna agencija Vukovar, predstavljen je još jedan projekta iz istog Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Konferenciji za novinare prisustvovali su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa zamjenicima te direktorica Razvojne Agencije Vukovar, Vedrana Žilić.

Riječ je o projektu naziva Panona net model upravljanja destinacijom (Panona net destination management model) koji je usmjeren na razvoj regionalnog turističkog proizvoda.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Interreg IPA – Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020., a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2019. do 14. srpnja 2021. godine.

Projekt se temelji na raznovrsnosti turističkih proizvoda regije, koja se često temelji na istim postavkama, ali i sličnim ili jednakim doživljajima i sličnoj ponudi.

Kroz projekt, Općina Velika će razvijati ekološki turizam, Subotica ruralni, a Vukovar urbani turizam pri čemu će se ulaganja u grad Vukovar realizirati kroz implementaciju Dunavske filmske šetnice, troškove promocije VukovArta, prezentacije vukovarske kulture u Subotici kao i sudjelovanje na filmskom festivalu Palić i slično.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je zadovoljstvo ponovnim uspjehom Razvojne agencije Vukovar, ali i zajedničkom suradnjom. „Izuzetan je ovo uspjeh za Grad Vukovar, a ponovno u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovar koja u Programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija broji 3 projekta iznimnih vrijednosti. Za svaku pohvalu je što putem ovog projekta privlačimo dodatnih 850 tisuća kuna i nastavljamo rad na projektima koje smo počeli prije 4 godine, a tiču se urbanog turizma, 3D slika kojima su oslikana pročelja zgrada na području grada Vukovara, gdje sa našim partnerima na projektu pričamo komplementarnu priču u kojoj svatko razvija jedan segment turizma" zaključio je gradonačelnik Penava.

„Grad Vukovar razvija urbani turizam i stavlja naglasak na segmentu turističke ponude koji je relativno nov i u značajnom i kontinuiranom porastu. Ovim projektom urbani turizam ćemo dodatno ga marketinški promovirati, a sve na tragu povećanog cikloturizma i dolazaka turista koji posjećuju naš grad na ruti Eurovelo 6" istaknuo je Penava i zaključio je kako jer riječ o jednoj lijepoj europskoj priči iz Vukovara.

„Poznato je napredak cikloturizma kao rastuće vrste turizma. Cikloturisti zahtijevaju sadržaje na temelju kojih će oni pronaći osnovu za posjet određenom mjestu, gradu. Stoga, bit projekta je razvoj regionalnog turističkog proizvoda u koji će biti uključena Grad Vukovar, Općina Velika te Subotica gdje će svatko od nas razvijati pojedinu vrstu turizma. Na tragu Vukovar film festivala i manifestacije VukovArt, grad Vukovar će nastaviti razvoj urbanog turizma" zaključila je direktorica Razvojne agencije Vukovar, Vedrana Žilić.

„Projektom će se mapirati šetnica od Luke Vukovar do Dvorca Eltz, tako da će to biti šetnica svih pobjednika Vukovar film festivala, a cikloturisti će možda upravo zbog toga i doći na Vukovar film festival. Smatram kako je ovo jako dobar način da se za Vukovar čuje daleko, a da turisti upravo odaberu Vukovar za posjet na ruti Eurovelo 6" navodi Žilić i ističe kako je riječ o izuzetnoj prilici za promociju grada Vukovara na temelju povučenih sredstava iz Europskih fondova.

Nositelj projekta je Udruga za kreativni razvoj SLAP iz Osijek, dok su partneri Grad Vukovar, Općina Velika, Otvoreni univerzitet Subotica te Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.730.530,00 kuna, od čega je Grad Vukovar iz ovog Programa osigurao 837.712,00 kuna.