Grad Vukovar se predstavio na sajmu u Švicarskoj

  Grad Vukovar je po prvi puta predstavljen na sajmu turizma Grenzenlos u St. Gallenu u Švicarskoj. Opuštene dane na moru, pustolovna putovanja u daleke zemlje, sportski izleti u Švicarskoj te okolnim zemljama – sve to, i više od toga moglo se pronaći na sajmu Grenzenlos koji je trajao od 18. do 20. siječnja 2019. godine. Više od 33.000 posjetitelja obišlo je u tri dana sajam u potrazi za novim destinacijama.
Uz bok s renomiranim svjetskim destinacijama poput Tajlanda, Maldiva, Grčke, Austrije, Tunisa i ostalih, stao je i Vukovar kao predstavnik i središte hrvatskog Podunavlja.
Ove godine Hrvatska je na sajmu bila gostujuća zemlja, što je otvorilo mogućnost posjetiteljima sajma Hrvatsku prikazati u najboljem mogućem svjetlu. 'Hrvatska više od mora' , bio je moto hrvatskih izlagača. Grad Vukovar se predstavio sa motom „Vukovar – hrvatski biser na Dunavu". Vukovar su na ovom sajmu predstavili Grad Vukovar, Turistička zajednica grada Vukovara te Lučka uprava Vukovar. Iz Hrvatske su stigle i delegacije koje su predstavile Istru, Varaždin i Zagreb.
Kako je gradonačelnik i ranije napomenuo, odlučili smo izaći iz okvira grada i agresivnije se predstaviti na sajmovima. U te svrhe na sajam su se ponijeli različiti promotivni materijali kojima se predstavila naša kulturna i povijesna ponudu Vukovara.
Otvorenju sajma nazočila je veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj, Nj.E. dr.sc. Andrea Bekić koja je uzvanicima uputila pozdravnu riječ i pozvala ih da posjete Hrvatsku. Također je posjetila i štand Grada Vukovara.
Svoje zadovoljstvo nije krio generalni konzul Slobodan Mikac koji je bio uključen u organizaciju sajma od samog početka. U kulturnom dijelu programa nastupili su gosti iz Hrvatske te tamburaški sastav Hrvatski korijeni iz St. Gallena.
U subotu i nedjelju pažnju posjetitelja privukli su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva 'Fala' iz Schaffhausena. Obučeni u narodne nošnje prošetali su kroz dvoranu i oduševili publiku prikazavši u više navrata hrvatske plesove.
Zanimljive su posjetiteljima bile i prezentacije gđe Marine Bukovec pod nazivom 'Jeste li znali?' u kojima su predstavljeni poznati Hrvati i nepoznate činjenice o događajima i predmetima iz svakodnevice koje mnogi Švicarci (a ni poneki Hrvati) nisu znali. U maloj školi hrvatskog jezika prikazana je na simpatičan način pripadnost Hrvata srednjoeuropskom kulturnom krugu.
Kratku prezentaciju o Vukovaru na sajmu je posjetiteljima održala direktorica TZ grada Vukovara, Marina Sekulić.
Bila je ovo odlična prilika Švicarcima i ostalim posjetiteljima sajma Hrvatsku pokazati u pravom svjetlu. Kroz mnogobrojne razgovore zainteresiranih koji su zastajali na našem, a i ostalim hrvatskim štandovima moglo se zaključiti da velik dio Švicaraca o našoj domovini ne zna čak niti ono najosnovnije i da na tom svi mi trebamo i dalje raditi.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu