Zadnja školska godina u neobnovljenoj Osnovnoj školi Nikole Andrića

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zajedno sa zamjenikom župana Vukovarsko-srijemske županije Damirom Barnom, predsjednikom gradskog odbora HNS-a i županijskim vijećnikom Nenadom Bučkom i ravnateljicom Osnovne škole Nikole Andrića Josipom Kotromanović Sauka održao je konferenciju za medije na temu obnove posljednje ratom oštećene vukovarske škole. Ovom prilikom iznio je zaključke s jučerašnjeg sastanka održanog s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak te predstavio dogovoreno rješenje po kojemu će se krajem ljeta krenuti s izgradnjom.
Obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru zajednički će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar, no kako bi Ministarstvo moglo financirati obnovu škole potrebno je prvotno izmijeniti zakon.
"Na inicijativu grada Vukovara, a uz podršku Vukovarsko-srijemske županije i ravnateljice škole, ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak upoznali smo s problemom teškog materijalnog položaja Osnovne škole Nikole Andrića i katastrofalnih uvjeta u kojima se odvija nastava. Tvrdili smo kako će Grad Vukovar naći način pa taman i sam obnavljao školu, ali da neće dozvoliti da učenici i nastavnici obavljaju svoje dužnosti u dosadašnjim neprimjerenim uvjetima. Jučerašnji je razgovor bio vrlo kvalitetan i dogovorili smo partnerstvo na ovome projektu," istaknuo je gradonačelnik Penava zahvalivši ministrici Divjak što su sredstva za obnovu škole osigurana već u ovogodišnjem proračunu te je najavio kako će Ministarstvo biti nositelj obnove, a Grad i Županija partneri na projektu izgradnje škole.
"Pred nama su izmjene zakona, a nacrt prijedloga zakona već postoji i njime će se omogućiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja da intervenira u ovakvim kritičnim situacijama i ulazi u investicije, kako bi se popravili standardi u školama koje su daleko ispod standarda", najavio je gradonačelnik Penava. Napomenuo je da Ministarstvo prema važećim zakonima nema mogućnost ulaziti u investicije obnove školskih objekata, no da očekuje kako će do ljetne stanke zasjedanja Sabora zakon proći proceduru te biti usvojen. U tome bi slučaju obnova škole mogla krenuti početkom nove školske godine, a obnova bi trajala do kraja 2019. godine.
Zamjenik župana Damir Barna izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim sastankom.
„Ujedno sam i sam roditelj djeteta koje pohađa Osnovnu školu Nikole Andrića te sam zadovoljan što će se vukovarska škola tripartitnim ugovorom Ministarstva, Grada i Županije konačno obnoviti. Očekujemo kako će u budućnosti Vukovarsko-srijemska županija imati mogućnosti ulagati više u kapitalne objekte, a držim da je školstvo naša primarna djelatnost te se ubuduće mora voditi računa da iznos na toj stavci proračuna bude daleko veći nego li je trenutno," rekao je zamjenik župana Damir Barna.
Predsjednik gradskog odbora HNS-a i županijski vijećnik od samoga početka angažiran je na rješavanju problema derutne škole te podržava inicijativu Grada Vukovara koji inzistira na rješenju i obnovi.
„Mogu izraziti svoje zadovoljstvo ne samo ispred političke opcije kojoj pripadam nego i kao Vukovarac. Drago mi je što što imamo suradnju različitih političkih opcija i institucija, a što je u cilju svih nas. Često demagoške priče koje ispunjavaju politički prostor ne donose rezultat, a on je jedino što se broji," rekao je županijski vijećnik Bučko naglašavajući kako je kvalitetno obrazovanje jedan od faktora zadržavanja mladih ljudi u našim prostorima.
„Politika suradnje kojoj je cilj Vukovar ono je što trebamo u budućnosti, a demagoške priče nisu dobre ni za Vukovar ni za ostanak ljudi," istaknuo je Bučko zahvaljujući ministrici Divjak na razumijevanju problema i podršci.
„Iščekivanje obnove od strane djelatnika, učenika i roditelja Osnovne škole Nikole Andrića jako dugo traje i bio je dosta ovakvih obećanja, no nakon jučerašnjeg sastanka sam mišljenja kako konačno dolazimo pred kraj dogovora i pregovora vezano za obnovu za koju se nadam da će vrlo brzo krenuti," rekla je ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka, najavivši da će se za vrijeme radova nastava najvjerojatnije odvijati u obližnjoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu