Obilježen Dan ružičaste vrpce

Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić iskazala je podršku humanitarnoj akciji koju provodi Društvo "Hrvatska žena Vukovar" i članice Lige za borbu protiv raka u suradnji s Hrvatskim forumom protiv raka dojke „Europa Donna Hrvatske". Ova je akcija posvećena ranom otkrivanju i liječenju raka dojke pod nazivom „Dan ružičaste vrpce", a održava se u cijeloj Hrvatskoj uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dok je pokrovitelj vukovarske akcije gradonačelnik Ivan Penava.
„Rak dojke prvi je po učestalosti među ženama u Hrvatskoj pa je stoga vrlo važno opetovano upozoravati žene na važnost samopregleda. Grad Vukovar maksimalno podržava rad svih udruga koje sustavno rade na razvoju kvalitete življenja naših građana, tako da i ovim putem još jednom podržavamo udruge koje su se danas našle ovdje," rekla je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.
U Hrvatskoj se godišnje kod 2.500 žena otkrije rak dojke, a oko 900 žena umre. Na razini Vukovarsko-srijemske županije ta je broja oko 85.
Ahnetka Stjepanović, predsjednica Kluba žena liječenih na dojci, kaže da je važno rano otkriće zloćudne bolesti. Pojasnila je kako je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke, a "Dan ružičaste vrpce" u Hrvatskoj se obilježava prve subote u mjesecu listopadu. Ovogodišnje obilježavanje 19. je po redu u Hrvatskoj.
„Upravo ovakvim akcijama pokušavamo osvijestiti žene o važnosti samopregelda i redovitih liječničkih pregleda, prije svega kod liječnika obiteljske medicine, kako bi se potencijalne promjene na dojci otkrile u što ranijoj fazi," objasnila je Stjepanović.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu