Poziv na mirni prosvjed u dostojanstvu prema žrtvama

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je još jednom hrvatsku javnost pozvao na mirni prosvijed povodom 27 sramotnih godina neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata.
"Prošlo je nešto više od mjesec dana kako sam se putem medijske konferencije obratio hrvatskoj javnosti i pozvao cijelokupnu hrvatsku janost na prosvjed u povodu sramotne šutnje hrvatskih institucija po pitanju kažnjavanja i procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, ali i u cijeloj Republici Hrvatskoj koja traje dulje od 27 godina. Nažalost, svjedoci smo da se u tih nešto više od mjesec dana također odvijala jedna sramotna rasprava u hrvatskome medijskom prostoru koja je zapravo samo svjedoči o jednom ogromnom nerazumijevanju i nedostatku osjećaja za stradalnika Domovinskog rata ne svijest o dubini trauma koja pogađa nažalost vrlo veliki broj ljudi.
U ovih smo se mjesec dana mogli naslušati svačaga – svakakvih teorija i analiza. Zahvaljujem se iznimkama koje su zadržale fokus i koje su se posvetile zapravo onome što je središte naše priče, a to je pokušaj analize tih zločina i pokušaj shvaćanja okolnosti u kojima ti ljudi, stradalnici žive dulje od 27 godina te na kraju analiza i ocjena društva u kojemu živimo, a u kojemu najteži zločini nisu procesuirani, u kojima žrtva nisu dobile ni najmanju trunku pravde te se počinitelji tih najtežih zločina slobodno šetaju dobijajući na vrijeme informacije i dojave da napuste državu kada je to potrebno ili pak zbog nekih političkih dogovora bivaju amnestirani.
Od samoga početka imamo čvrsto stajalište kako prosvjed neće biti odgođen I to želim još jednom potvrditi ponovno pozvavši cjelokupnu hrvatsku javnost da dođe u Vukovar te nam se pridruži i podrži nas u borbi za stvaranje pravednog društva jer, koliko god si to utvarali, ono to nije. Pozivam da u dostojanstvu pošaljemo jednu snažnu poruku svim akterima u Hrvatskoj državi i društvu.
Jednako tako molim da nam čvrsto u fokusu ostane jedino Domovinski rat i sve žrtve koje su stradale u Domovinkskom ratu te da svaki mogući oblik strančarenja i samopromocije ostavimo iza sebe. U Vukovaru u subotu pošaljimo poruku zajedništva cijelog hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana," rekao je gradonačelnik Penava.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu