„VUKOVAR-MJESTO POSEBNOG PIJETETA“

Tjedan dana uoči 22. obljetnice pada Vukovara i najvećeg stradanja u Domovinskom ratu predstavljen je službeni program i plakat kojim će se ove godine prigodno obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".
Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo podsjetio je na današnjoj press konferenciji u gradskoj vijećnici na detalje programa koji su usklađeni i dogovoreni sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata i vukovarskim svećenicima, ali će zbog radova na središnjim vukovarskim ulicama i sigurnosti sudionika Kolona sjećanja iz dvorišta vukovarske bolnice 18. studenoga imati drugu trasu i kretati se ulicama: Gundulićeva, Kardinala Alojzija Stepinca, Frankopanska, Nikole Andrića, Stjepana Radića, Trg Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Gradonačelnik Vukovara najavio je dolazak u Vukovar 18. studenoga kompletne Vlade s predsjednikom hrvatskoga Sabora i Predsjednikom Republike Hrvatske te naglasio kako su se u gradskoj upravi i ove godine najavili organizirani dolasci brojnih građana svih uzrasta i svih dijelova Hrvatske, pa i inozemstva.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić izrazio je žaljenje što je moralo doći do promjene trase kojom će se ove godine kretati Kolona sjećanja. Komšić je najavio kako će se na čelu kolone nalaziti članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i branitelji Vukovara budući da je Udruga braniteljica Domovinskog rata VSŽ odustala od vodstva kolone kao što je ranije najavljeno. Na pitanje novinara očekuju li se problemi tijekom programa Zdravko Komšić je rekao: 'Treba razlikovati Dan sjećanja od borbe protiv ćirilice, to su dvije različite stvari. Na Dan sjećanja moramo biti svi ujedinjeni i jedinstveni. Očekujemo da će sve biti u redu, a sve koji dođu pozivamo da dostojanstveno odaju počast poginulima hrvatskim braniteljima i civilima kao i gradu Vukovaru".

Načelnik policijske postaje Vukovar Miro Bradić najavio je da će promet 18. studenoga na području grada Vukovara biti preusmjeravan i vrijedit će poseban režim o čemu će svi sudionici biti na vrijeme obaviješteni. Posebno je naglašeno da će centar grada Vukovara u ponedjeljak od 9 do 14 sati biti zatvoren za sav promet. Sudionike kolone sjećanja s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Poduzetničke zone, gdje će se nalaziti njihovi autobusi od dolaska u Vukovar, prevoziti će posebni autobusi u organizaciji Grada Vukovara. „Svim sudionicima će pripadnici MUP-a osigurati sigurnost tijekom mimohoda, za što će biti angažirano oko 250 policajaca i 140 redara od strane organizatora. Redarsku službu i ove godine čine pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata" naglasio je Miro Bradić.
Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.godine odvijaju se pod motom Vukovar-mjesto posebnog pijeteta čiji je plakat i ove godine izradio poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić.

 

Copyright © 2009.-2015. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu