GONG SVJETSKOG MIRA U VUKOVARU DO KRAJA 2014. GODINE

Veleposlanik Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Agus Sardjana posjetio je danas Vukovar kako bi sa novoizabranim gradonačelnikom Ivanom Penavom nastavio razgovore i suradnju na postavljanju spomenika „World Peace Gong" u Vukovaru. Na sastanku su uz veleposlanika sudjelovali i sponzori projekta za Vukovar i članovi Međunarodnog odbora Gonga mira: hrvatski iseljenik Franko Cetinich, koji četrdesetak godina s uspjehom posluje u Australiji, Kini i EU te Antun Sardelić, akademski slikar, kipar i grafičar.

Na sastanku održanom u uredu gradonačelnika razgovaralo se o lokaciji postavljanja spomenika te vremenskom razdoblju realizacije instalacije. Instalacija Gonga planirana je za listopad, a točan datum potvrdit će se sa Uredom Predsjednika Republike Hrvatske.

Zamjenica gradonačelnika Marija Budimir i Kristina Glumac, viša stručna suradnica za EU projekte, sa gostima su nakon sastanka u uredu gradonačelnika posjetili predložene lokacije postavljanja Gonga - Gradski muzej Vukovar i „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar", koji je novopredložena trajna lokacija Gonga.

Gong, odnosno brončano zvono, nastalo je u Indoneziji, nakon bombaškog napada u Baliju 2002. godine. Prvi puta zazvonilo je 31. prosinca 2002, čime je najavljena indonezijska godina mira 2003. U veljači iste godine zvono je preneseno u Glavno tajništvo UN-a u Ženevi gdje je zvonilo na otvorenju Drugog globalnog summita o svjetskom miru. Tijekom 2003. zvono je proputovalo mnoge zemlje i postalo simbolom mira i na međunarodnom planu. Upravo zbog toga rodila se ideja o trajnom postavljanju replika na značajnim povijesnim lokacijama. Do sada su postavljene 43 replike diljem svijeta. Ideja o trajnom postavljanju zvona u Hrvatskoj rodila se još 2008. godine, a odabran je Vukovar kao simbol stradanja i žrtve hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Nakon potvrde lokacije instalacije Gonga u Vukovaru, akademski slikar, kipar i grafičar Antun Sardelić izradit će čelično postolje zvona te će se isto oglasiti na prigodnoj svečanosti pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Veleposlanik Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Agus Sardjana prvi je veleposlanik u službenom posjetu Gradu Vukovaru nakon stupanja na dužnost novoizabranog gradonačelnika i njegovih zamjenika, što je veleposlaniku Indonezije bila iznimna čast. U nadi za daljnjom odličnom suradnjom sa Gradom Vukovarom, veleposlanik je izrazio inicijativu za bratimljenje Vukovara sa indonezijskim gradom Banda Aceh. Gradonačelnik Penava pozdravio je inicijativu, a pored kulturne suradnje pozvao je indonezijskog veleposlanika na intenzivniju suradnju na području gospodarstva. Tom je prigodom gradonačelnik predstavio mogućnosti ulaganja u vukovarskoj regiji te olakšice koje ulagači na području grada Vukovara ostvaruju, što su Veleposlaniku bile vrijedne informacije za daljnju promociju potencijalnim investitorima. Također, gradonačelnik je istaknuo volju i angažman po pitanju otklanjanja barijera s kojima se strani ulagači susreću, a na koje se veleposlanik Indonezije osvrnuo tijekom današnjih razgovora u Vukovaru.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu