24. SVEHRVATSKO ŠPORTSKO NATJECANJE INVALIDA DOMOVINSKOG RATA U VUKOVARU

U organizaciji Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a Republike Hrvatske u Vukovaru svečano je otvoreno 24. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (SŠNIDOR).

Natjecanje se održava pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gđe. Kolinde Grabar – Kitarović, Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora, pokroviteljstvom Vukovarsko – srijemske županije te Grada Vukovara.

Domaćinstvo je ove godine ponovno pripalo gradu Vukovaru, a s tim razlogom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je veliko zadovoljstvo i čast. „Posebice mi je drago što možemo biti domaćini ovakvom natjecanju i ljudima koji su utkali svoja tijela u stvaranje naše države i da iz grada Vukovara uz potporu Ministarstva branitelja možemo poslati lijepu sliku koja govori da vrijednosti Domovinskog rata i ljudi koji su osnova te vrijednosti nisu zaboravljeni" rekao je Penava.

Predsjednik HVIDR-a Republike Hrvatske te organizator natjecanja, Josip Đakić, zahvalio je gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi na domaćinstvu. „Danas smo se ovdje okupili iz svih županija diljem Lijepe naše iz pijeteta prema žrtvi Vukovara i svih naših suboraca i prijatelja koji su stvarali našu državu. Upravo sve ove sudionike natjecanja ovakvi događaji čine čvršćima i snažnijima, a zdrav život održava njihovu nadu za dobru, lijepu i kvalitetnu Hrvatsku kakvu smo svi željeli u Domovinskom ratu" istaknuo je Đakić te naveo kako je nazočno više od 1100 sudionika.

SŠNIDOR je sportsko natjecanje hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata koje je prvi puta održano 1993. godine u sklopu ustroja Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a kasnije je HVIDR-a Republike Hrvatske preuzela organizaciju projekta uz dugogodišnju potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i gradova domaćina, koji su prepoznali vrijednost ovog projekta.

Natjecanje se održava u 10 invalidskih sportskih disciplina, odnosno, 28 sportskih natjecateljskih kategorija kao što su boćanje, viseće kuglanje, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), ribolov i utrka u invalidskim kolicima. Provodi se i natjecanje slijepih HRVI-a u disciplinama elektronski pikado i kuglanje.

Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog programa je psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, briga o promicanju njihovih sportskih i rekreativnih aktivnosti, radi unaprjeđenja opće zdravstvene sposobnosti HRVI-a te provođenje psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu