ČETVRTO POKLADNO JAHANJE U VUKOVARU

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava nazočio je pokladnom jahanju koju pod nazivom „Svi za Vukovar" već četvrtu godinu za redom organizira konjogojska udruga „Potkova". Povorka, koju je činilo 50-ak konja lipicanaca s jahačima u tradicionalnim nošnjama, krenula je iz prostora Udruge na Lušcu te se kretala ulicom Priljevo prema Vodotornju gdje je održana središnja kulturno-tradicijska manifestacija pokladnog jahanja. Program je dodatno obagaćen starim pokladnim pjesmama i napjevima koje su gostujući jahači pjevali cijelim putem u povorci.


„Riječ je o starom običaju koji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Ovo je samo jedan djelić bogate slavonske tradicije o kojoj svjedoče mnogi običaji koji se i danas njeguju i čuvaju kao dio kulture," objasnio je Damir Zetović, predsjednik Udruge i pozvao sve građane koji žele da se dogodine jedna od postaja puta napravi i pred njihovim kućama neka se jave u udrugu „Pokova".


Konjogojska udruga Potkova je osnovana 2013. godine te od tada gostuje na brojnim manifestacijama diljem Slavonije i Baranje. Od samoga osnutka Udruge pojavila se i ideja o pokladnom jahanju, a danas ono broji dvije zaprege i 48 jahača iz cijele Slavonije koji su došlli predstaviti svoj kraj. Pokladno jahanje je zimska manifestacija, dok ljeti organiziraju „Zlatnu potkovu". Iz godine u godinu ove manifestacije dobijaju sve veći odaziv jahača i pažnju pulike.


„Već je u predratnom Vukovaru slavonska tradicija konja i jahanja bila zanemarena te nismo imali izgrađen taj kulturni identitet. Zbog toga mi je posebno drago što konjogojska udruga Potkova svojim predanim radom i trudom radi na oživljavanju ove tradicije. Lijepo je vidjeti mlada i nasmijana lica kako ove sunčane, hladne nedjelje uživaju u kulturi i tradiciji," rekao je gradonačelnik Penava.


„Ova je manifestacija samo još jedna u nizu koja obogaćuje kulturnu i turističku ponudu grada Vukovara. Iako se na današnji dan na još par mjesta održava pokladno jahanje, činjenica da sudionici dolaze pred Vodotoranj kako bi se poklonili žrtvi Vukovara i njegovih branitelja, mislim da govori dovoljno o tome zašto se i veliki broj sudionika odlučio upravo za pokladno jahanje u gradu na Dunavu, a ne u nekom drugom mjestu," rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu