ADVENT U VUKOVARU 2017. GODINE

Već dvadeset godina za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Javnom ustanovom u kulturi Hrvatskim domom Vukovar uz stalnu potporu Grada Vukovara organizira Vukovarske adventske svečanosti.
Prvu adventsku svijeću u Dvorcu Eltz u ime gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave upalila je zamjenica Ivana Mujkić te ovom prilikom svima poželjela mir i dobro te da blagdane provedu sa svojim najmilijima. Ovim su činom u Vukovaru započele jubilarne 20. vukovarske adventske svečanosti koje se ove godine održavaju pod geslom „Vukovar – to je moja zemlja – to je moj dom".
„Vukovar grad uzdignut iz pepela, grad očuvanja hrvatske domovine u kojemu su izgrađeni novi domovi za novo povjerenje, razumijevanje, plemenitost, dobrotu, ljubav i zajedništvo. Danas je naš grad mjesto uljuđenog življenja i Vukovar je uistinu moja zemlja i moj dom. Drago mi je da smo se i ove godine okupili kako bismo prezentirali dio bogatstva tradicijske kulture vezane uz nadolazeće vrijeme Božića, vrijeme u kojemu zazivamo mir, ljubav i praštanje," istaknula je zamjenica Mujkić.
Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić objasnila je kako je slogan ovogodišnjih adventskih svečanosti odabran zbog velikog odlaska mladih ljudi u potrazi za boljim životom te im je ujedno time i poruka kako će Vukovar uvijek biti njihov dom u koju su dobrodošli.
Adventski vijenac je blagoslovio gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a glazbeno-scensku igru uz tradicijske običaje od adventa do Božića izveli su studenti Umjetničke akademije iz Osijeka, Mješovit zbor GOOŠ Dragutina Tadijanovića, HKUD fra Petar Bakula iz Posušja te KUD Vesele šokice iz Slavonskog Broda.
Samome paljenju prve adventske svijeće prethodila je procesija pod nazivom „Svjetlosna rijeka ulicama grada", a koja se tradicionalno odvija od Crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz.
Po završetku tradicionalnog dijela programa uslijedilo je otvorenje Adventa u Vukovaru 2017. godine. Zamjenica Mujkić upalila je i prvu adventsku svijeću na Trgu Republike Hrvatske, a mažoretkinje su klizalište otvorile točkom na ledu. Za dobru atmosferu pobrinuli su se studenti Umjetničke akademije iz Osijeka, Mješoviti zbor GO OŠ Dragutina Tadijanovića te Instinkt pop rock band.
Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić naglasila je kako Vukovar ove godine u adventsko vrijeme nudi sasvim novi i drugačiji advent s velikom i bogatom glazbenom i gastro ponudom "Božićnih kućica" te bogatim programom za sve dobne skupine i svačiji interes.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu