1. Festival nematerijalne kulturne baštine "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ"

  Na konferenciji za medije održanoj 22. prosinca 2017. u Zagrebu najavljen je i predstavljen 1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ", koji će se održati u Vukovaru u sklopu Dana grada, od 3. do 6. svibnja 2018. godine.
Riječ je o jedinstvenom festivalu na kojem će se predstaviti zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCO-ovoj listi, uz najatraktivnije turističke manifestacije, atrakcije i destinacije iz cijele Hrvatske.
Festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora te će se tijekom četiri dana na deset lokacija u gradu Vukovaru omogućiti građanima Vukovara, domaćim i stranim turistima da na jednom mjestu dožive cijelu Hrvatsku, njezine turističke manifestacije i običaje, okuse najbolje od hrvatskih vina i bogate gastro ponude. Ispred organizatora Festivala Grada Vukovara na konferenciji za medije sudjelovali su Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika i Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam. Pavliček je naglasio zadovoljstvo što će se ovaj Festival održati upravo u Vukovaru te kako time Vukovar još jednom prezentiramo kao središte hrvatskog zajedništva, nakon akcije Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva i Svečane Sinjske alke u Vukovaru koja je održana u svibnju 2017. godine. „Vukovar će i 2018. godine, u Europskoj godini kulturne baštine, svoj rođendan proslaviti na izniman način te biti središte kulture i tradicije, ne samo Slavonije nego i Hrvatske", rekao je Pavliček.
Marina Sekulić istaknula je kako će ovaj događaj biti od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu te će generirati turističku potrošnju, uzimajući u obzir da je za vrijeme održavanja Svečane Sinjske alke u Vukovaru zabilježen znatan porast u broju noćenja u odnosu na prethodne godine. „Vukovar je uz Vučedol i Ilok ujedno i nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti na temu kulturne baštine. Kulturni turizam jedan je od stupova razvoja u Strateškim smjernicama razvoja turizma grada Vukovara, što nam govori da idemo u pravom smjeru te da ispunjavamo ciljeve koje smo si zadali s obzirom na razvoj turističkih potencijala Vukovara", naglasila je Sekulić. Grad Vukovar broji kontinuirano povećanje u broju dolazaka, noćenja, rastu potrošnje te se kroz to nastoji ostvariti kao kulturna i turistička destinacija kontinentalnog turizma te turističko središte istočne Slavonije.
Autor i producent Festivala ispred agencije Organizatori bez granica, Aleksandar Kovačević, rekao je kako je upravo grad Vukovar najbolje mjesto za održavanja ovog festivala, jer upravo iz Vukovara žele odaslati poruku zajedništva i zajedničkog bogatstva naše nematerijalne kulturne baštine.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu