Predstavljen Projekt "Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara"

Javnosti je predstavljen Projekt "Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara" vrijedan 15 milijuna kuna. Obnovom i revitalizacijom kulturnih dobara u sklopu Franjevačkog samostana do kraja godine otvorit će se novi turističko-edukativni potencijali Vukovara.
Partneri na ovome projektu su Franjevački samostan, Grad Vukovar, Turistička zajednica grada Vukovara, Gradski muzej Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna je vrijednost projekta 15 milijuna kuna, od čega 7 milijuna osigurava Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, a preostalih 8 milijuna kuna osigurano je kroz europski program.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac objasnila je kako je kroz integriran program obnove kulturne baštine i kroz operativni program konkurentnosti kohezija, raspisan natječaj vrijedan 380 milijuna kuna no zbog velikog broja prijavljenih projekata, vrijednih više od 1,2 milijarde kuna, razmatra se da kroz izmjenu operativnog programa svi pripremljeni projekti budu financirani i provedeni.
"Riječ je o gospodarskim projektima jer ne omogućuju samo obnovu već i obogaćuju turističku ponudu te osiguravaju nova radna mjesta", istaknula je ministrica Žalac naglasivši kako u Hrvatskoj postoje mnoga kulturna dobra koja treba staviti u funkciju održivosti i novih radnih mjesta.
Gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić podsjetio je kako je samostan kroz povijest, posebno noviju, prošao kroz teška vremena, no unatoč tome uspješno je sačuvao veliko kulturno i umjetničko blago koje je po svojoj kompleksnosti i cjelovitosti uvršteno među najvrijednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske. U samostansku baštinu ulazi deset inkunabula, rijetke hrvatske knjige i knjige vukovarskih franjevaca od kojih još 318 čeka restauraciju. Osim knjiga, vrijedni kulturni predmeti su i kaleži iz doba renesanse, misna ruha, oltarne slike i dr.
„Samostan je registriran kao spomenik kulture A kategorije, a od svojega je osnutka 1723. godine bio i ostao rasadište vjere, obrazovanja, kulture te čuvar hrvatskoga jezika i identiteta," rekao je fra Jagodić ističući prosvjetiteljsku ulogu franjevaca na ovim prostorima.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je važnost ovoga projekta u promicanju kulturno-umjetničkog i povijesnog identiteta Vukovara potvrdivši kako ovaj projekt nema samo turistički nego i edukativni značaj i za Vukovarce.
„Ovaj će nam projekt omogućiti da naučimo nešto više o našem gradu te ga još više zavolimo, a posjetitelji će vidjeti bogatu i cjelokupnu povijesnu sliku Vukovara. Projekt je još jedan lijep korak prema boljoj budućnosti Vukovara," rekao je gradonačelnik Penava.
Projekt s realizacijom počinje kroz nekoliko tjedana, a po završetku će sadržavati muzej u sklopu samostana čijim će hodnicima biti izložene oltarne slike i druge vrijednosti dok će se u potkrovlju opremiti knjižnica. Samostanski podrum uredit će se u vinoteku i suvenirnicu, a zvonik crkve postat će vidikovac koji će pružati nezaboravni pogled na čitav grad i okolicu.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu