EKSPANZIJA TURISTIČKE DJELATNOSTI U VUKOVARU

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je prezentirao najbolje turističke podatke do sada ostvarene u Vukovaru.

Pozitivni statističkih podaci ukazuju na ekspanziju turističkog sektora u Vukovaru, a u najavi je i niz projekata koji će dodatno proširiti i ojačati turističku djelatnost.
Na području cijele Vukovarsko-srijemske županije u 2017. godini ostvareni su rekordni turistički podaci s 30,17 posto više dolazaka i 36,23 posto više noćenja u odnosu na 2016., a najviše noćenja 70.621 odnosno 46,63 posto ostvareno je u Vukovaru. Ove brojke prati i privatni sektor te je tako u protekloj godini otvoreno osam novih smještajnih objekata s ukupno 188 ležaja.
„Sukladno podacima eVisitora u prošloj je godini broj noćenja u Vukovaru iznosio 70.621 što je povećanje od 23.117 u odnosu na 2016. godinu, kada je brojka noćenja iznosila 47.504.
Porast bilježimo i u broju dolazaka. U 2017. godini ta brojka iznosi 47.894, što je porast od 12.932 dolaska u odnosu na godinu ranije, kada je u Vukovar došlo 34.917 osoba," iznio je gradonačelnik Penava.
„Na povećanje broja turista utjecala su dva značajna događaja koja su obilježila 2017. godinu u Vukovaru. Riječ je o Susretu katoličke mladeži u travnju i Svečanoj Sinjskoj alki u svibnju. Sukladno tome u travnju 2016. godine bilježili smo 3.029 noćenja i 1.977 dolazaka, a godinu kasnije, 7.198 noćenja i 4.017 dolazaka. Vidimo kako je riječ o porastu od 4.169 odnosno 2.040 osoba. Također, porast je zabilježen i u svibnju 2017. godine kada smo imali 9.907 noćenja i 4.852 dolazaka, što je povećanje od 3.208 odnosno 42 osobe u odnosnu na isto razdoblje u 2016. godini kada je u našem gradu registrirano 6.699 noćenja i 4.810 dolazaka," rekao je gradonačelnik Penava.
Sukladno podacima Lučke uprave Vukovar u Vukovaru je u 2016. godini pristalo 224 kruzera s 27.122 putnika, dok se u prošloj godini usidrio manji broj kruzera, njih 205, ali s većim brojem turista, njih 27.162. Prema najavama za 2018. godinu u Vukovar bi trebao pristati 221 kruzer.

Gradonačelnik Penava podsjetio je kako je destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok proglašena nacionalnim pobjednikom Europske destinacije izvrsnosti na temu kulturnog turizma. Također, nedavno je potpisan i sporazum o suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije. Osnovana je Udruga turističkih vodiča grada Vukovara te je u tijeku provedba projekta edukacije 10 turističkih vodiča koje financira Grad Vukovar. a Strukovna škola Vukovar osvojila 1. mjesto na natječaju Ministarstva turizma. Kako kaže sve su to pokazatelji ekspanzije turizma u našem gradu te se zato nastoje ojačati kapaciteti koji su za sada nedovoljni i preslabi.
„Cjelokupna ponuda od smještajnih kapaciteta, kvalitete gastroponude i infrastrukture nije dovoljna za turističku potražnju," istaknuo je gradonačelnik Penava poručujući kako se intenzivno radi na pojačanju ovoga sektora u kojemu bi mnogi sugrađani mogli naći svoje zaposlenje i egzistenciju.

Jedan od velikih turističkih projekata koji bi trebao drastično utjecati na povećanje broja posjetitelja je svakako Arheološki park Vučedol. Uz Arheološki park, pročelnica Sekulić istaknula je i adrenalinski park u park-šumi Adici i prenamjenu hotela Dunav u kongresni centar koji će omogućiti razvijanje kongresnog turizma. Također, integracijom kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Vukovar ojačat će se i religijski turizam.
„Njime će se zasigurno dodatno osnažiti turistički pokazatelji jer će posjetitelji imati priliku upoznati se s nevjerojatnim kulturnim vrijednostima i blagom koje se krije u Franjevačkom samostanu," naglasila je Sekulić.
Novim će se sadržajima obogatiti i Mala ada. Naime, upravo je u tijeku natječaj Hrvatske turističke zajednice za nerazvijena područja, na koji je prijavljen projekt revitalizacije prostora na ovom najpoznatijem vukovarskom izletištu na kojemu bi trebala biti izgrađena i edukativna staza.
Jedan od istaknutih turističkih projekata neizostavno je Vukovarski vodotoranj koji će od simbola postati prepoznatljivi vidikovac i turističko odredište.

 

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu