Uručena uvjerenja polaznicima tečaja za turističke vodiče

Pozitivni statističkih podaci ukazuju na ekspanziju turističkog sektora u Vukovaru, a u tijeku je i niz projekata koji će dodatno proširiti i ojačati turističku djelatnost.
Na području cijele Vukovarsko-srijemske županije u 2017. godini ostvareni su rekordni turistički podaci s 30,17 posto više dolazaka i 36,23 posto više noćenja u odnosu na 2016., a najviše noćenja 70.621 odnosno 46,63 posto ostvareno je u Vukovaru. Ove brojke prati i privatni sektor te je tako u protekloj godini otvoreno osam novih smještajnih objekata s ukupno 188 ležaja.
Sukladno podacima eVisitora u prošloj je godini broj noćenja u Vukovaru iznosio 70.621 što je povećanje od 23.117 u odnosu na 2016. godinu, kada je brojka noćenja iznosila 47.504. Porast bilježimo i u broju dolazaka. U 2017. godini ta brojka iznosi 47.894, što je porast od 12.932 dolaska u odnosu na godinu ranije, kada je u Vukovar došlo 34.917 osoba. U travnju 2016. godine bilježili smo 3.029 noćenja i 1.977 dolazaka, a godinu kasnije, 7.198 noćenja i 4.017 dolazaka. Riječ o porastu od 4.169 odnosno 2.040 osoba. Također, porast je zabilježen i u svibnju 2017. godine kada smo imali 9.907 noćenja i 4.852 dolazaka, što je povećanje od 3.208 odnosno 42 osobe u odnosnu na isto razdoblje u 2016. godini kada je u našem gradu registrirano 6.699 noćenja i 4.810 dolazaka.
Sukladno podacima Lučke uprave Vukovar u Vukovaru je u 2016. godini pristalo 224 kruzera s 27.122 putnika, dok se u prošloj godini usidrio manji broj kruzera, njih 205, ali s većim brojem turista, njih 27.162. Prema najavama za 2018. godinu u Vukovar bi trebao pristati 221 kruzer.
Također, destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok proglašena je nacionalnim pobjednikom Europske destinacije izvrsnosti na temu kulturnog turizma. Ovo su sve pokazatelji ekspanzije turizma u našem gradu te se zato nastoje ojačati kapaciteti koji su za sada nedovoljni i preslabi. Budući da cjelokupna ponuda od smještajnih kapaciteta, kvalitete gastroponude i infrastrukture nije dovoljna za turističku potražnju intenzivno se radi na pojačanju ovoga sektora u kojemu bi mnogi sugrađani mogli naći svoje zaposlenje i egzistenciju.

U suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije provedene su edukacije za djelatnike u turizme te je osnovana Udruga turističkih vodiča grada Vukovara.

Također, Grad Vukovar i Ekonomski fakultet u siječnju 2018. godine potpisali su ugovor o provedbi edukacije za turističke vodiče za županije Istočne Hrvatske za polaznike iz Vukovara. Grad Vukovar stipendirao je deset polaznika koji su uspješno odslušali i položili sve ispite. Kandidati su ispunili sve uvjete za ishodovanje dozvola za turističko vođenje na području Vukovara i okolice te su primili uvjerenja o završenom seminaru koja su im
na svečanoj podjeli dodijelili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i izv.prof.dr.sc. Boris Crnković - dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

„Grad Vukovar bogat je kulturnom baštinom i ima dugu tradiciju te je atraktivan u turističkom smislu. To smo prepoznali, no naišli smo na situaciju koja nije dovoljno dobro s profesionalne strane odrađena. Sukladno tome, niti potencijal Vukovara nije mogao doći do izražaja. Vukovar se još uvijek nalazi u specifičnome vremenu, u povijesnome kontekstu neposredno nakon rata kada mnogo toga još nije izgrađeno niti dovedeno na razinu na kojoj bismo ih mi htjeli. Svakako, dio te priče su i stručni ljudi koji su vukovarsku priču kadri ispričati na autentičan i znanstveno ispravan način svim posjetiteljima neovisno o tome s kojega kontinenta dolaze ili kojega su uzrasta ili mentaliteta. Kroz natječajni postupak odabrali smo one koji su se pokazali najboljima te kandidate sa zavidnom razinom poznavanja engleskog jezika," rekao je gradonačelnik Penava zahvaljujući se Ekonomskome fakultetu iz Osijeka na suradnji.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku izv.prof.dr.sc. Boris Crnković objasnio je kako seminare za turističke vodiče organiziraju već dvadeset godina.
„Riječ je o specifičnome zanimanju u kojemu turistički vodiči moraju imati specifična znanja, ali i širinu znanja jer moraju imati komunikacijske vještine kako bi mogli komunicirati s ljudima koje će voditi, no moraju imati i teorijska znanja koja se vežu uz povijest i kulturne te prirodne sadržaje destinacije. To sve skupa uobličeno je u ovaj tečaj koji ima već dugogodišnju tradiciju što potvrđuje i njegovu kvalitetu," istaknuo je dekan Crnković.

 

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu