Održan je osmi susret ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije

Održan je osmi susret ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije.
Ovom je prilikom održana skupština na kojoj je glavna tema bila presnimavanje ratnih materijala Hrvatske televizije i radija na suvremene medije kako bi ih se sačuvalo od oštećenja i nestajanja.
Predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar istaknuo je kako je većina materijala već u lošem stanju te da se mora hitno djelovati jer je riiječ o najvećoj vrijednosti hrvatske povijesti Domovinskog rata.
„Samo je mali dio uređene arhivske građe u uporabi, a ostalo je i dalje negdje po prisavskim labirintima i postupno propada," istaknuo je Ćavar.
Okupljene je ratne izvjestitelje kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske pozdravio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je ratnim izvjestiteljima zahvalio na vjernome prenošenju istine o brutalnosti i bestijalnosti ultimativnog zla kakav je rat koji je pogodio Vukovar te na svemu što i danas čine kako bi se očuvale vrijednosti Domovinskog rata.

"Danas je ono što smo nekada zvali specijalnim ratom postao dominantni oblik ratovanja. Medijski rat vodi se svuda oko nas i zato nam je jako važno što je Vukovar dobio svoje dopisništvo HRT-a. Još do nedavno Vukovar je u medijima prikazivan kao nesiguran i kao grad slučaj, no ta se slika sada mijenja. Hrvatska može vidjeti Vukovar kao živi grad kakav i jest," rekao je gradonačelnik Penava.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako je su ratni izvjestitelji braća po istini hrvatskim braniteljima jer da je neprijatelj u Domovinskome ratu htio ubiti istinu, no ratni su izvjestitelji širili su istinu i time rastvarali velikosrpsku ideju što je pomoglo u obrani Hrvatske. Zbog toga su doprinosa uvršteni u Zakon o hrvatskim braniteljima kao sudionici rata.
Okupljeni su izvjestitelji obišli i poznata mjesta stradanja u Vukovaru na kojima su položili vijence i odali počast žrtvama.

 

Copyright © 2009.- 2018. Grad Vukovar. Sva prava pridržana.

Uvjeti korištenja - E-mail uredništvu