11. središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj „Dani ukrajinske kulture" ove godine održava se u Vukovaru u posljednjem tjednu lipnja u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko" Vukovar.
Cilj manifestacije je očuvanje, njegovanje, prezentacija i popularizacija ukrajinskog jezika i kulture kroz dramske predstave, izdavaštvo, ukrajinske pjesme, ples, narodnu kuhinju, narodnu nošnju, rukotvorine, naivnu umjetnost i sve ostale svojstvenosti ukrajinskog naroda koji na prostorima Hrvatske živi već više od jednog stoljeća. Osim toga, ovim programom se nastoji upoznati i ostale mještane sa bogatstvom ukrajinske kulture i utjecati na poboljšanje razine razumijevanja i kvalitete zajedničkog života doprinoseći razvoju stupnja multikulturalnosti sredine u kojoj živimo.
U okviru manifestacije, u subotu 23. lipnja 2018. godine u Domu kulture Petrovci gostovala je dramska skupina KPD „Karpati" iz Vrbasa s komedijom u jednom činu „Prvi izlazak", autora Stepana Vasyljčenka u režiji Vasilja Dacešina, te Dječja skupina ukrajinskog narodnog stvaralaštva „Sonečko" iz UKPD „Ivan Franko" Vukovar s učenicima koji izučavaju Ukrajinski jezik i kulturu po Modelu C u OŠ Antuna Bauera s predstavom pod ravnanjem prof. Tetjane Kočnjeve.
Prigodom 10 godina djelovanja Ukrajinske zajednice RH i jubilarnog izdanja - 50. broja Vjesnika ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, izloženi su svi dosadašnji primjerci tog glasila ukrajinske nacionalne manjine.
29.06.2018. na književnoj večeri u Gradskoj knjižnici Vukovar u 18 sati planirane su promocije knjiga u nakladništvu Ukrajinske zajednice RH „Felix Austria" autorice Sofije Andruhovyč i "Otec Hryhorij Biljak i joho rodyna" autora Štefice i Romana Biljak.
Planirane su i prezentacije ukrajinske narodne kuhinje, izložbe rukotvorina te promocija audio CD - prvijenca zbora UKPD „Ivan Franko" Vukovar prigodom 15 godina rada 30.06.2018.
Kulminacija manifestacije je u poslijepodnevnim satima u subotu, 30. lipnja kada od Hrvatskog doma Vukovar kreće svečana povorka svih sudionika u ukrajinskim nošnjama, kroz gradsku jezgru do središnjeg gradskog trga. Položiti će se vijenac u spomen žrtvama za slobodu Hrvatske i žrtvama rata u Ukrajini kod Spomen križa na ušću Vuke u Dunav. Nakon toga, u Hrvatskom domu Vukovar održat će se koncert amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u kojem sudjeluje desetak ukrajinskih udruga iz Hrvatske, gostujući ukrajinski ansambli iz Srbije i Bosne, a na oduševljenje publike i dva ansambla iz Ukrajine, iz Kijeva i Vynohradova.
Po završetku programa manifestacije gostujuće sudionike programa zabavljat će bend „Zabava" iz Kule uz potporu Vijeća ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara i Predstavnika ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Vukovara, u suradnji s ustanovama u kulturi, Hrvatskim domom Vukovar i Gradskom knjižnicom Vukovar, OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar, uz medijsko pokroviteljstvo lokalnih radio stanica - Hrvatskog radija Vukovar i Radija Dunav.

Marija Semenjuk Simeunović