×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/
Ispis
Kategorija: Udruge

{gallery}{/gallery} U vukovarskom hotelu Lav održan je proteklog vikenda tradicionalni peti po redu Međunarodni humanitarni turnir u pikadu za slijepe i slabovidne osobe u organizaciji Lions kluba Vukovar.

"Održavanjem današnjeg turnira obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa, kada skrećemo pozornost na potrebe slijepih i slabovidnih osoba naše zajednice. Kao aktivni članovi zajednice moramo raditi na tome da se slijepe osobe prestanu diskriminirati i podcijenjivati te da su da su slijepe i slabovidne osobe, iako osobe s invaliditetom, punopravni članovi naše zajednice; ", istaknuo je Željko Đekić tajnik Lions kluba Vukovar.

„Samostalnost slijepih unatoč invalidnosti je iz svakog dana sve veća i veća te njihov snažan duh posebno ističemo obilježavanjem i održavanjeg ovog natjecanja. Naposljetku, obilježavanjem 15. listopada želimo i skrenuti pozornost zajednice na čuvanje osjetila vida i brigu za slijepe osobe, a danas ih u RH ima oko 6000 registriranih".
Prigodom otvaranja turnira dr. Mirjana Semenić Rutko. predsjednica kluba, naglasila je da je pomoć slijepim i slabovidnim osobama glavno je područje djelovanja svih Lionsa svijeta te zaželjela svim sudionicima ugodno druženje i odlične rezultate.

Izaslanik župana VSŽ gospodin Grgo Krajina, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za sport , mlade i demografiju vrlo emotivno se obratio sudionicima skupa te naglasio – „u ovome svijetu koji je nažalost u mnogim stvarima nečovječan ovakve stvari puno znače te važnost druženja i davanje pozornosti slijepim i slabovidnim osobama".

Dobrodošlicu sudionicima ovog humanitarnog događaja u grad Vukovar uputila je gospođa Davorka Krajnović Naletelić ispred gradonačelnika Grada Vukovara te istaknula značaj održavanja ovakvog sad već tradicionalnog turnira u gradu Vukovaru.

Na turniru je sudjelovalo šest ekipa slijepih i slabovidinih osoba iz 4 zemlje: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.
Nakon uzbudljivog i neizvjesnog natjecanja pobjednik 5. Međunarodnog humanitarnog turnira u pikadu za slijepe osobe – Vukovar 2018 je četveročlana ekipa slijepih i slabovidnih osoba iz Živinica u sastavu Jasmin Jašarević, Senad Aljić, Ibrahim Tursunović i Sevludin Kahrimanović.

Drugoplasirana ekipa je iz Beograda - Jovanka Lukić, Rajko Petrović, Stefan Janjić i Stefan Mitrović. Treće mjesto zauzela je ekipa iz Vinkovaca u sastavu Miroslav Bebek, Ratko Nonković, Jadranka Šarić i Ana Klišanić.
Poredak ostalih ekipa: 4. mjesto ekipa iz Celja (Sebastijan Kamenik, Boštjan Štefanić, Ciril Kavaš, Marija Fras), 5. mjesto Vukovar (Ivan Ćavar, Marko Kavedžić, Zora Bjelanović, Kata Mišić) i šestoplasirana ekipa iz Tuzle (Mehdija Hadžiselimović, Tima Musić, Dženan Ovčina, Halil Šehić).

Pobjednicima su uručeni pehari i odličja, a svim ostali sudionicima uručene su medalje zahvale na sudjelovanju.
Pokrivanjem očiju i kretanjem u prostoru kao i igranjem pikada s povezom, osobe bez poteškoća vida su na kratko "obuli cipele" osoba s oštećenjem vida, čime se potiče više razumijevanja i empatija prema slijepim i slabovidnim osobama.

Na štandu u centru Vukovara, omogućenom od strane Grada Vukovara, udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije građanima je predstavila pomagala s kojima se slijepi i slabovidni služe te suvenire koje sami izrađuju.