Kategorija: Udruge

U petak, 12. travnja, u organizaciji Europskog doma Vukovar u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, održana je kreativna radionica s temom narodnih nošnji. Na radionici su sudjelovali učenici spomenute srednje škole, gosti iz Srebrenice, Sombora, Tuzle i Vukovara te gosti predavači, u ovom slučaju poznavatelji običaja i narodnih nošnji naroda ovih područja.

Navedena radionica dio je projekta „Pokretne slike prijateljstva", financijski podržanog sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a provodi se u suradnji sa ŠPUD Osijek i organizacijama okupljenim u mrežu Mladi ujedinjeni u miru (Youth united in peace – YUP Mreža).

Projekt se temelji na umjetničkim aktivnostima mladih, gdje će se kroz kreativno umjetničko stvaralaštvo prikazati kultura i tradicija ove regije i ukazati na bogatstvo različitosti naroda ovih prostora.
Nakon radionice, grupa je posjetila Muzej Slavonije gdje su zahvaljujući stručnom vodstvu gđe. Šimičić kroz priču i sliku upoznati s poviješću osječke Tvrđe.

Sav materijal prikupljen tijekom projektnih aktivnosti koristit će se za izradu kratkoga filma kojega će osmisliti učenici srednje umjetničke škole pod vodstvom svoje mentorice, profesorice Fuderer Levak. Film će se temeljiti na kulturnim vrijednostima baštine i tradicije naših naroda, ali i suvremenoj svakodnevici koja nas bez obzira na sve različitosti spaja kroz zajedničke interese i ljubav prema glazbi, plesu, umjetnosti,...
Film će se prikazivati tijekom 2019. godine na događanjima organiziranim od strane Europskog doma Vukovar i YUP Mreže.