Kategorija: Udruge

Tim povodom je u Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica održano predavanje o izgradnji mira i razvoju demokratskog i multietničkoga društva.

Predavanje je vodio Marijan Gubina, predsjednik humanitarne udruge Auxilium iz Osijeka i autor knjige 260 dana u kojoj opisuje svoje iskustvo, tešku priču 10-godišnjeg dječaka zatočenoga u logoru.
Kao dijete proživio je 260 dana pakla logora, ali danas svojim primjerom pokazuje mladima da ne treba ostavljati prostor za mržnju ili osvetu. Njegova misija jeste pokazati mladima da iz povijesti moramo učiti, moramo je poznavati, na iskren i pravilan način obraditi. Poruka koju je Marijan Gubina poslao mladima jeste da nije dovoljno reći “ne ponovilo se”, svaki dan moramo raditi na tome da se ne ponovi. To podrazumijeva širenje ljubavi i nenasilje.

Nakon predavanja, mladi su posjetili Spomen dom Ovčara, Muzej vučedolske kulture kao i druge kulturne znamenitosti grada.

Mladi Vukovara i Tuzle su tijekom dana imali priliku razmijeniti svoja iskustva i razgovarati o tome kako mogu utjecati na društvene promjene i međunacionalno poštivanje.