Kategorija: Udruge

PRONI Centar za socijalno podučavanje u okviru programa „Info centar za mlade Vukovar“, koji za cilj ima doprinijeti podizanju kvalitete života mladih na području grada Vukovara kroz sustavno pružanje usluga informiranja i savjetovanja mladih organizirao je 13. Dane informiranja mladih Vukovar – #VuMi13, u periodu od 18. do 20. svibnja 2022. godine.

Ovogodišnji #VuMi13 krasio je trodnevni informativni program za mlade i one koji se bave mladima:
U srijedu, 18. svibnja održana je info radionica na temu: Vaučeri za obrazovanje, u prostoru Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, područni ured Vukovar. Što je vaučer za obrazovanje, tko ga može koristiti i kako se prijaviti bile su vrijedne informacije koje su prisutni dobili na licu mjesta od predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. O vaučerima ćemo nastaviti informirati u daljnjem razdoblju.

U četvrtak, 19. svibnja organizirali smo tri aktivnosti:
Prva aktivnost Info događaj u okviru projekta “Pronađena NEET” za predstavljanje mogućnosti ulaganja u svoje obrazovanje radi povećanja konkurentnosti na tržištu rada. Na info događaju sudjelovali su maturanti iz Srednje strukovne škole Marko Babić u Vukovaru koji su informirani o mogućnostima nastavka obrazovanja i stjecanja novih vještina i kompetencija, a što je omogućeno u okviru navedenog projekta.
Isti dan, u popodnevnim satima, u Park šumi Adica održao se Kulturni događaj “Pronađena NEET” gdje smo na otvorenom dijeliti letke i razgovorali s mladima o obrazovnim mogućnostima u okviru projekta.

I posljednja aktivnost tog četvrtka bila je Piknik s volonterima u Park šumi Adica, gdje su međunarodni volonteri PRONI Centra bili domaćini mladima iz Vukovara i okolice. Ines, Abid, Enrique i Angeles predstavili su se mladima te ih informirali o programima Europske snage solidarnosti i Erasmus+ te koje benefite ovi programi donose mladima kroz njihovo školovanje i odrastanje.
Piknik je ujedno bio super prilika da se mladi lokalci povežu sa volonterima iz PRONI Centra, ali i da stvore vezu i kontakte za daljnje druženje tijekom jednogodišnjeg boravka volontera u Hrvatskoj.

13. Dane informiranja mladih Vukovar – #VuMi13 završili smo sa okruglim stolom na temu: Izazovi informiranja mladih danas koji se održao u petak, 20. svibnja.

Zahvaljujući velikom odazivu mladih i predstavnika lokalnih dionika proizašli su sljedeći zaključci s okruglog stola:

Posebno nas raduje što su okruglom stolu prisustvovale i predstavnice sa Sveučilišta u Indiani, SAD koje su govorile o trendovima informiranja mladih u SAD-u.

U ime Grada Vukovara sudjelovali su pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti g. Josip Paloš i stručni suradnik za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama i zdravstvenu zaštitu g. Siniša Mitrović.
Zahvaljujemo se svima na doprinosu, odazivu, mišljenju i značajnoj informaciji za mlade i onima koji se bave mladima.
I poruka za kraj #INformirajse
Inicijativa za organiziranje VuMi-ja pokrenuta je od strane Savjetodavnog odbora Info centra za mlade Vukovar, sastavljenog od predstavnika Grada Vukovara, Policijske postaje Vukovar – Policije u zajednici, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Vukovar te Europskog doma Vukovar.
Ovim događajima ujedno smo podržali i ovogodišnju Europsku godinu mladih, koja ukazuje da mladi imaju važnu ulogu u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.