Kategorija: Udruge

Djeca s teškoćama u razvoju, prije desetak godina, bila su obuhvaćena isključivo segregacijskim oblicima tretmana. Stavovi se polako mijenjaju, kod nas doslovno polako. U središtu je pozornosti oštećenje, a ne dijete. U takvom društvu, djeca s teškoćama shvaćaju se kao problem. Rade se samo postupci u svrhu uklanjanja posljedica oštećenja.Budući da se to pokazalo neostvarivim, smatra se opravdanim tu djecu isključiti iz društva. Socijalni kontakt je ograničen samo na ozdravljenje,dok su ostale potrebe za ljubavlju, pripadanjem, aktivnošću, sigurnošću i mnoge druge, zanemarene.

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Vukovarski leptirići" odlučila je ubrzati stvari te omogućiti djeci kvalitetnu komunikaciju i socijalnu integraciju prema standardima primjerenim današnjem nivou znanstvenih i praktičnih saznanja. Stručnjaci koji rade s našom djecom podučavani su prvenstveno dijagnostičkim procesima koji su zapravo stigmatizirajući. Podučavani su da nastoje promijeniti, a ne prihvatiti. Tako uvježban stručnjak ne ostvaruje kvalitetnu komunikaciju uprkos stručnosti i trudu koji ulaže.

Znanstvena istraživanja pokazala su kako je za napredovanje djece s teškoćama, neophodna kvalitetna komunikacija i kako je ona temelj svake socijalne integracije. Postupci potpore razvoju su spontani i izraz su postojanja intuitivnih, od prirode danih sposobnosti za komuniciranje.

Stoga su "Leptirići" odlučili pomoći u pružanju dodatne edukacije za tri fizioterapeuta Dejanu Davidović i Jovanu Prokić iz Vukovara te Smiljanu Grković iz Belog Manastira, sve tri volonterke naše udruge i poslati ih na tečaj Marte Meo. Marte Meo je komunikacijski program prihvaćen kao efikasna metoda za prirodno poticanje komunikacije osoba koje imaju izrazitih teškoća u ostvarivanju kvalitetnih interakcija sa drugima. Razvijen je kao način za praktično pomaganje roditeljima autistične djece da se ostvari uspješan kontakt i vremenom prerastao u praktični program, za prirodno poboljšanje komunikacije osoba svih dobi, od dojenačke do starih i nemoćnih te se postupno prihvaća u stručnom usavršavanju kao komunikacijski standard u cijelom svijetu.

Svi skupa se veselimo ovome i nastavljamo dalje...idemo ka novim radnim pobjedama.

{gallery}2012/10/03/01{/gallery}