×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/10/03/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/10/03/02

U nedjelju, 3. listopada u Vukovar je iz Bogojeva po treći puta stigao Križ mađarskog jedinstva u Karpatskom bazenu.

Križ mađarskog jedinstva simbol je zajedništva mađarskog naroda, koji svake godine prelazi nekoliko tisuća kilometara, povezujući Mađare u sedam zemalja Karpatskog bazena, dajući snagu i jedinstvo pripadnicima mađarskog naroda u Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Ukrajini, Rumunjskoj i Hrvatskoj.

- Križ je na svoj put prvi put krenuo 2006. godine, kao odgovor na neuspio referendum u Mađarskoj po pitanju omogućavanja stjecanja mađarskog državljanstva za Mađare izvan Mađarske. Nažalost, u Mađarskoj je to - baš kao i u Hrvatskoj - dugo bilo prvorazredno političko pitanje upravo zbog značajnog, višemilijunskog broja Mađara koji i danas žive izvan Mađarske. Srećom, danas je to pitanje zakonski uređeno, ali lijep običaj povezivanja različitih dijelova Karpatskog bazena gdje žive Mađari putem Križa mađarskog jedinstva je ostao. I mi, Vukovarski Mađari, ponosni smo što smo dio ove velike manifestacije i što će se na Križu i ove godine naći i natpis sa nazivom "Vukovar", rekla je Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruga Mađara Grada Vukovara.

Nakon što su Križ u Vukovar u nedjelju donijeli Mađari iz Bogojeva, on put nastavlja prema Mađarima u Belom Manastiru, a zatim prema Mađarskoj, odnosno prema "meki" crvenog vina u Mađarskoj - Villanyu.

{gallery}2012/10/03/02{/gallery}