Kategorija: Udruge

U nedjelju, 3. listopada u Vukovar je iz Bogojeva po treći puta stigao Križ mađarskog jedinstva u Karpatskom bazenu.

Križ mađarskog jedinstva simbol je zajedništva mađarskog naroda, koji svake godine prelazi nekoliko tisuća kilometara, povezujući Mađare u sedam zemalja Karpatskog bazena, dajući snagu i jedinstvo pripadnicima mađarskog naroda u Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Ukrajini, Rumunjskoj i Hrvatskoj.

- Križ je na svoj put prvi put krenuo 2006. godine, kao odgovor na neuspio referendum u Mađarskoj po pitanju omogućavanja stjecanja mađarskog državljanstva za Mađare izvan Mađarske. Nažalost, u Mađarskoj je to - baš kao i u Hrvatskoj - dugo bilo prvorazredno političko pitanje upravo zbog značajnog, višemilijunskog broja Mađara koji i danas žive izvan Mađarske. Srećom, danas je to pitanje zakonski uređeno, ali lijep običaj povezivanja različitih dijelova Karpatskog bazena gdje žive Mađari putem Križa mađarskog jedinstva je ostao. I mi, Vukovarski Mađari, ponosni smo što smo dio ove velike manifestacije i što će se na Križu i ove godine naći i natpis sa nazivom "Vukovar", rekla je Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruga Mađara Grada Vukovara.

Nakon što su Križ u Vukovar u nedjelju donijeli Mađari iz Bogojeva, on put nastavlja prema Mađarima u Belom Manastiru, a zatim prema Mađarskoj, odnosno prema "meki" crvenog vina u Mađarskoj - Villanyu.

{gallery}2012/10/03/02{/gallery}