Mađarska udruga FŐNIX Somogyi Nagyasszonyok Egyesülete svake godine odlikuje žene koje svojim društvenim radom i životom mogu biti primjer drugima.

Temeljem inicijative koja je izvorno nastala prije 15 godina u Genevi, svake se godine 15 listopada, na Svjetski dan seoskih žena odlikuju žene čiji je rad prepoznat i priznat u njihovoj okolini. Predsjednica Udruge Mađar grada Vukovara, Rozalija Jakumetović je imala čast preuzeti odlikovanje s likom ptice Feniks. Za odlikovanje ju je predložila Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Na svečanosti dodjele pozdravni je govor održao Csizi Péter, Dogradonačelnik Pečuha i parlamentarni zastupnik, a dodjeli je bila nazočna i Szili Katalin, dopredsjesnica Povjerenstva za nacionalno zajedništvo, koja jei osobno čestitala gđi. Jakumetović.

-Velika mi je čast, što je DZMH (Demokratska Zajednica Mađara Hrvatske ) upravo mene predložio za ovu nagradu. Nastojat ću i dalje raditi za dobrobit mađarske zajednice u Hrvatskoj, izjavila je nakon svečanosti gđa Jakumetović.

Rozalija Jakumetović je od djetinjstva aktivna u raznim udrugama za očuvanje mađarske tradicije. Više godina je bila članica KUD-a Arany János u Bogojevu, a prije nekoliko godina je osnovala prvu mađarsku udrugu u Vukovaru. Zahvaljujući njezinom radu, udruga broji preko sto aktivnih članova.

Pod njezinim vodstvom je osnovan pjevački zbor, a odnedavno njeguju i mađarski folklor. Svake godine organiziraju Vukovarsku večer mađarskog folklora, i već tradicionalan Mađarski bal, koji je postao središnjim balom mađarske zajednice u Hrvatskoj. Veliku važnost pridaje i njegovanju materinskog jezika, tako se od prije nekoliko godina u udruzi uspješno provodi tečaj mađarskog jezika.

{gallery}2012/10/30/01{/gallery}