×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/10/30/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/10/30/01

Mađarska udruga FŐNIX Somogyi Nagyasszonyok Egyesülete svake godine odlikuje žene koje svojim društvenim radom i životom mogu biti primjer drugima.

Temeljem inicijative koja je izvorno nastala prije 15 godina u Genevi, svake se godine 15 listopada, na Svjetski dan seoskih žena odlikuju žene čiji je rad prepoznat i priznat u njihovoj okolini. Predsjednica Udruge Mađar grada Vukovara, Rozalija Jakumetović je imala čast preuzeti odlikovanje s likom ptice Feniks. Za odlikovanje ju je predložila Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Na svečanosti dodjele pozdravni je govor održao Csizi Péter, Dogradonačelnik Pečuha i parlamentarni zastupnik, a dodjeli je bila nazočna i Szili Katalin, dopredsjesnica Povjerenstva za nacionalno zajedništvo, koja jei osobno čestitala gđi. Jakumetović.

-Velika mi je čast, što je DZMH (Demokratska Zajednica Mađara Hrvatske ) upravo mene predložio za ovu nagradu. Nastojat ću i dalje raditi za dobrobit mađarske zajednice u Hrvatskoj, izjavila je nakon svečanosti gđa Jakumetović.

Rozalija Jakumetović je od djetinjstva aktivna u raznim udrugama za očuvanje mađarske tradicije. Više godina je bila članica KUD-a Arany János u Bogojevu, a prije nekoliko godina je osnovala prvu mađarsku udrugu u Vukovaru. Zahvaljujući njezinom radu, udruga broji preko sto aktivnih članova.

Pod njezinim vodstvom je osnovan pjevački zbor, a odnedavno njeguju i mađarski folklor. Svake godine organiziraju Vukovarsku večer mađarskog folklora, i već tradicionalan Mađarski bal, koji je postao središnjim balom mađarske zajednice u Hrvatskoj. Veliku važnost pridaje i njegovanju materinskog jezika, tako se od prije nekoliko godina u udruzi uspješno provodi tečaj mađarskog jezika.

{gallery}2012/10/30/01{/gallery}