Kategorija: Udruge

U organizaciji Europskog doma - Vukovar i njemačkog univerziteta ZAWIW iz Ulma, održani su susreti partnera i sudionika međunarodnog projekta "Dunavske priče" iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske i Srbije. U okviru projekta održana je jednodnevna konferencija, književna večer, izložba fotografija, slika, ručnih radova i koncert „Jesen u glazbi". Dobra suradnja i veliki entuzijazam svih učesnika, omogućili su ostvarenje ovog vrlo zanimljivog i vrijednog projekta .

Na naše veliko zadovoljstvo koncert „Jesen u glazbi" obogatili su i gosti njemačke nacionalne manjine iz Mađarske; pjevački zbor „ Liederkranz" - Lánycsók, te plesna i pjevačka grupa iz mjesta Bácsalmás. Kroz pjesmu i ples, pokazali su vrlo visoku razinu amaterizma. Umijeće, koje gotovo da više pripada profesionalnim nego amaterskim okvirima. Ove dvije udruge vrlo uspješno njeguju njemačku tradiciju i njemačke običaje.

Dunav je bio put kojim su se doseljavali Nijemci u ove krajeve,... I nakon više stotina godina Dunav ostaje poveznica, koja kroz pjesmu, ples i stare običaje spaja ondašnja i današnja pokoljenja... Spaja prošlost i sadašnjost Podunavskih Nijemaca. Najveći dio publike bili su upravo gosti međunarodne konferencije EDVU-a, a među njima je bilo i pripadnika Podunavskih Švaba koji su bili ganuti i sretni vidjevši kako se ovdje njeguje njemački jezik i kultura. Posebno je bila ganuta gospođa Elza iz Ulma , koja je među mađarskim gostima iz oba mjesta pronašla poznanike.

– Kako je svijet malen – rekla je gospođa Elza i nije mogla skriti suze radosnice, kada je čula gotovo zaboravljene narodne pjesme iz njezine mladosti.

Značajan doprinos svečanom ugođaju koncerta dao je i nastup Puhačkog kvarteta Gradskog puhačkog orkestra Vukovar, pod voditeljskom palicom Meden Branka.

Mada je u istoj večeri bilo više raznih manifestacija u gradu, gradonačelnik Željko Sabo i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i nacionalne manjine, gospođa Dragica Holoker – Radumilo, našli su vremena da svojom nazočnošću uveličaju ovaj događaj.

Sljedećeg dana, Udruga Nijemaca i Austrijanaca - Vukovar, uz ostale udruge nacionalnih manjina grada Vukovara, sudjelovala je sa svojom tradicionalnom kuhinjom na zajedničkoj oproštajnoj večeri, u svečano dekoriranoj sali hotela Lav. Uz tamburaše, dobru tradicionalnu kuhinju, vino i pjesmu veselje je potrajalo do kasno u noć.

{gallery}2012/11/09/01{/gallery}