Kategorija: Udruge

16. ožujka 2013. u OŠ Dragutin Tadijanović, Vukovar, pod izvrsnom organizacijom djelatnika Gradskog društva Crvenog križa Vukovar i pod vodstvom ravnateljice GDCK Vukovar gđe.Zorice Grgić provedeno je Gradsko natjecanje koje se odvijalo istovremeno u dvije kategorije – ekipe podmlatka i ekipe mladeži: ekipe podmlatka od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne škole i ekipe mladeži od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole. Svečanost otvaranja uveličala je dogradonačelnica Danijela Stanković koja je ujedno i otvorila XVII gradsko natjecanje.

Sva natjecanja, pa i natjecanje Hrvatskog Crvenog križa, organizirana su po jedinstvenim uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za provedbu natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, kojima su točno određeni načini i kriteriji te rokovi natjecanja.

Provođenje natjecanja i smotri osnovnih i srednjih škola RH koordinira Agencija za odgoj i obrazovanje .

Zadatke za sve razine natjecanja izradilo je Državno povjerenstvo prema literaturi objavljenoj u Katalogu natjecanja i prema Pravilima natjecanja.

Sadržaj natjecanja obuhvatio je:

- provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima i

- provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći koju su ocjenjivali sudci dr. Vladislav Nadaš, dr Mario Jelavić i viša medicinska sestra Marija Petrović

Natjecanja na svim razinama provelo se na način da su prema utvrđenom planu i satnici ekipe prolazile sve pozicije. Vrijeme rješavanja zadataka na svakoj radnoj poziciji trajalo je 10 minuta. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provedene su pismene provjere znanja, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provedena je pismena i praktična provjera.

I ove godine u kategoriji Mladeži, Gimnazijalci su pokazali izvrsno teorijsko i praktično znanje te osvojili 1. mjesto dok je u kategoriji Podmladka 1. mjesto osvojila OŠ Antuna Bauera te će obje škole predstavljati GDCK Vukovar na Međužupanijskom natjecanju Mladi Hrvatskog Crvenog križa Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije u Novoj Gradiški 13. travanja. Priznanja i pehare za sudjelovanje svim sudionicima uručila je ravnateljica GDCK Vukovar ,Zorica Grgić.

Pobjednici s Međužupanijskog natjecanja stjeću pravo nastupa na Nacionalnom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će biti održano 11.svibnja 2013.g. u Novom Vinodolskom, a kojim natjecanjem će se obilježiti Tjedan Hrvatskog Crvenog križa od 8.svibnja do 15. svibnja 2013.g. kao središnji događaj u svrhu promicanja rada Crvenog križa među mladima.

Osnovnu školu Antuna Bauera pod mentorstvom nastavnice Antonije Vidaček predstavljali su: Martina Rajić, Martina Galić, Ivana Hardi, Doris Biljna, i Marina Tomšić.

Vukovarsku Gimnaziju predstavljali su Mateja Vidović (4.razred prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, vođa tima), Lea Kajba, Martina Budeš , Adela Mecanović (2. razred općeg usmjerenja) i Dominik Klarić (2.razred jezičnog usmjerenja) pod mentorstvom prof. Sanje Pavlović Šijanović koja već dugi niz godina surađuje sa GDCK Vukovar te priprema mladež za natjecanja i zajedno sa svojim učenicima uspješno kod mladih članova razvija osjećaj solidarnosti i tolerancije te organizira različite oblike međusobnog pomaganja te razvija odgovorno ponašanje mladih prema sebi i zajednici.Sve to ne bi bilo moguće bez izvanrednih učenika spremnih na naporan rad i kontinuirano zalaganje te podršku i razumijevanje ravnatelja Gimnazije prof.Josipa Prpe.

Cilj ovog natjecanja je motivirati mlade osobe za humanitarno djelovanje u zajednici i okupiti mlade osobe radi razmjene iskustava i ideja o radu mladih Hrvatskog Crvenog križa. U ovako dobroj organizaciji Gradskog društva Crvenoga križa Vukovar, cilj je u poptunosti ostvaren i ostaje nam samo da ekipama Mladeži i Podmladka poželimo uspjeh na daljnjem natjecanju a GDCK Vukovar, neka i dalje nastave sa ovakvim hvalevrijednim projektima!

{gallery}2013/03/18/01{/gallery}