Kategorija: Građanske inicijative

{gallery}2015/03/31/01{/gallery} Od 27. do 29. ožujka u sklopu vikend posjete u Vukovaru su boravili sudionici projekta Mladi ujedinjeni u miru iz Tuzle, Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Sombora. Projekt postoji preko 20 godina i poznat je još i pod nazivom Odmor od rata – izgradnja mira, a Vukovar u projektu sudjeluje već 15 godina.
Djeca i mladi su tijekom proteklog vikenda bili smješteni u domovima svojih prijatelja iz Vukovara, a nekolicina njih je bila smještena u prostorijama Europskog doma Vukovar koji je domaćin i organizator ove aktivnosti. Osim središnjeg kampa koji se održava ljeti i na kojem svake godine sudjeluje 15-20 mladih Vukovaraca, tijekom godine se održava još nekoliko kampova i organiziranih vikend posjeta svake godine u drugom gradu. Na taj način djeca i mladi imaju mogućnost kontinuiranog sudjelovanja u mirovnim aktivnostima i rada na sebi kojim doprinose i boljem djelovanju u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze. Ove je godine grad Vukovar domaćin vikend posjete te je Europski dom Vukovar kao organizator priredio nekoliko aktivnosti tijekom boravka gostiju u Vukovaru. U suradnji s Gradom Vukovarom dogovoren je susret mladih sa zamjenicom gradonačelnika, gospođom Marijom Budimir, koja nas je ugostila u gradskoj vijećnici, pozdravila u ime gradske uprave te predstavila naš grad, rad s mladima i planove vezane za mlade. Rad Vijeća za prevenciju i Gradskog savjeta mladih Grada Vukovara primjeri su dobre prakse ne samo za našu lokalnu zajednicu nego i šire.
Nakon posjete gradskoj vijećnici grupa je prošetala središtem grada do Gradskog muzeja Vukovar gdje smo imali organizirani obilazak muzeja uz vodstvo dvaju kustosa. Bogata postava vukovarskog muzeja je izazvala pozitivne reakcije kod mladih, što kod gostiju, ali i kod domaćina koji možda dosad nisu imali prigodu posjetiti muzej. Mladi su druženje nastavili na zajedničkom ručku u restoranu na brodu uz pogled na Dunav te u večernjim satima u prostorijama Europskog doma Vukovar gdje im je organizirano večernje druženje.
U nedjelju ujutro nakon zajedničke kave ispratili smo goste koji su zadovoljni proteklim vikendom napustili naš grad noseći poruke mira i zajedništva radujući se novom susretu.
Ovaj susret mladih iz Vukovara s mladima iz Tuzle, Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Sombora značajan je za razvoj međuljudskih odnosa i društvenog kapitala kao i budućih suradnji s ovim gradovima i njihovim partnerskim organizacijama.