Kategorija: Dani sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

{gallery}2014/11/18/01{/gallery} Programom pod nazivom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar, kroz koju je tijekom agresije na Vukovar 1991. godine prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija, u Vukovaru je 18. studenoga 2014. godine počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 23. obljetnice stradanja u Domovinskom ratu.

Pored velikog broja građana Vukovara i preko 80.000 sudionika pristiglih iz cijele Hrvatske, programu u dvorištu bolnice nazočili su najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, zajedno sa članovima Vlade RH, brojni saborski zastupnici, četrdesetak predstavnika diplomatskog zbora, Katoličke crkve, brojni članovi braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka, pripadnici desetak povijesnih postrojbi predvođenih sinjskim alkarima.

Domaćin skupa u dvorištu bolnice i cjelokupnog programa bio je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, a među brojnim domoljubima koji su ispunili bolničko dvorište bili su zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Marija Budimir, zamjenik predsjednika Gradskoga vijeća Pilip Karaula, članovi Gradskoga vijeća Grada Vukovara iz redova HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević, SDP-a, HNS-a i HDSSB-a.

Vrlo dojmljiv program, koji je i ove godine potpisala prof. Vesna Karaula, izveli su klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj" i glumac Darko Milas.

Stjegonoše su zatim povele Kolonu sjećanja od bolnice do 5,5 km udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem su položili vijence i zapalili svijeće: predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, načelnik GS OS RH i ravnatelj Policije, zapovjednici 204. Vukovarske brigade, izaslanstvo Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Ivan Penava zajedno sa braniteljskim udrugama grada Vukovara i zapovjedništvom 4. bojne Vukovarske 3. gardijske brigade, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, izaslanstvo Grada Zagreba, izaslanstvo Zajednice hrvatskih županija, izaslanstvo gradova prijatelja grada Vukovara – Dubrovnika, Sinja, Šibenika i općine Dugopolje.

Molitvu na groblju za poginule i nestale u Domovinskom ratu molio je dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić koji će zatim predvodio i misu zadušnicu.

Tijekom održavanja službenog gradskog protokola i programa u dvorištu vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru krenuo je dio sudionika u koloni koju je formirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Toj koloni vrlo brzo pridružila se i službena kolona gradskog protokola predvođena stjegonošama HV-a, što je u konačnici odredilo jednu jedinstvenu kolonu na zadovoljstvo svih.

Nakon što su prvi stigli kod spomen-obilježja na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, sudionici kolone u organizaciji Stožera pomolili su se za vukovarske žrtve i mirno pratili protokolarno odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnog vrha, županijskih i gradskih vlasti te pripadnika 204. Vukovarske brigade i braniteljskih udruga grada Vukovara.

Gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi stizale su čestitke na vrlo dobroj organizaciji obilježavanja 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

"Svjedoci smo da nema podjela te da na današnji dan pričati o podjelama može samo netko tko ne razumije ni Vukovar ni Hrvatsku. Svi koji su danas došli u Vukovar, došli su odati počast i poginulim i živućim braniteljima, civilima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli obrani Vukovara. Bilo kakvi drugi pokušaji znače pokušaj narušavanje digniteta Vukovara i Domovinskog rata", istaknuo je gradonačelnik Ivan Penava.