Kategorija: Dani sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

{gallery}2015/11/18/01{/gallery}Mirno i dostojanstveno obilježena je 24. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni centralni dan obilježavanja, službeni je program obilježavanja započeo već 13. Studenog, a uključivao je brojna kulturna, znanstvena i sportska događanja koja su za cilj imala odavanje počasti žrtvama Vukovara. Slične će se manifestacije u sklopu programa obilježavanja događati sve do 28. studenog.

Već tradicionalno, središnji je dio programa započeo u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice gdje se održao komemoracijski program koji je vodio glumac Darko Milas, a pjesmom su ga uveličali Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj" i Branko Čulić.

Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su ove godine predvodila Djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnici 204. Vukovarske brigade, vukovarski branitelji i povijesne postrojbe iza kojih su se potom Koloni priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru prvi je vijenac položila i svijeću upalila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Zatim su vijence položili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko kao i premijer Zoran Milanović zajedno s velikom većinom ministara.
Slijedio je vijenac Oružanih snaga i Ravnateljstva policije koji su položili načelnik Stožera HV-a general zbora Drago Lovrić te ravnatelj policije Vlado Dominić.
U ime 204. vukovarske brigade vijenac su položili zapovjednici Tomislav Merčep i Branko Borković te ratni Vladin povjerenik za Vukovar Marin Vidić Bili i sekretar za obranu Danijel Rehak.
Izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s Gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom položio je vijenac skupa s braniteljskim udrugama grada Vukovara, a potom i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galić em.
U službenom dijelu vijence su još položili Grad Zagreb, predstavnici Hrvatske zajednice županija i sedam gradova prijatelja Vukovara.
U neslužbenom dijelu polaganja vijenaca, vijence je položilo HDZ-a, predstavnici Hrvatskoga generalskoga zbora, Viteškoga alkarskoga društva Sinj, Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske kao i niza udruga te rodbine ratnih stradalnika.
Molitvu kod spomen obilježaja i svetu misu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelj i civile na Memorijlnome groblju predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić, a vjernike je pozdravio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 18. studenog završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja" prilikom koje se u Dunav puštaju svijeće u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te manifestacijom „ I u mome gradu Vukovar svijetli" prilikom koje se u 18 sati u svim gradovima u Republike Hrvatske pale svijeće.