pic 01

EUROPA ZA GRAĐANE

Projekt “Ujedinjeni u jednu uniju“ financira Europska unija u okviru programa Europa za građane
 
Mjera 2.1 " Bratimljenje gradova"

Sudjelovanje: projekt je omogućio susret 639 građana, od kojih

430 je bilo iz općine Bački Petrovac (Srbija),

45 je došlo iz grada Stara Lubovna (Slovačka),

50 je došlo iz grada Nitra (Slovačka),

47 je došlo iz grada Martin (Slovačka),

28 je došlo iz grada Ružomberok (Slovačka),

27 je došlo iz grada Vukovar(Hrvatska),

10 je došlo ispred udruge Československe renome (Češka),

2 je došlo iz grada Kirchheim unter Teck (Njemačka).

 

Općina/datum: susret je održan u općini Bački Petrovac (Srbija) od 04/08/2016 do 07/08/2016

Kratak opis:

       Dan 04/08/2016 je bio posvećen dobrodošlici gostiju, formalnom i neformalnom sastanku gdje su predstavljeni program i projekt. Predstavljen je značaj suradnje i podržana je ideja i značaja članstva u EU. Istog dana u okviru susreta studentske mladeži prezentirano je volonterstvo i program EVS koji provodi udruga YMCA Srbija kroz podršku programa Erasmus+. Pored toga prezentaciju o formalnom dijelu obrazovanja, stipendije, razmjene, usavršavanje, prezentirala je fondacija Tempus koja također pruža podršku studentima preko programa Erasmus + i CEPUS.

       Dana 05/08/2016 održan je prijem partnerskih gradova kod predsjednika općine Bački Petrovac gdje se govorilo o lokalnom ekonomskom razvoju i predstavljeni su primjeri dobre prakse. Tijekom formalnog sastanka ali i tijekom cijelog dana u neformalnim razgovorima govorilo se o problemima i prijedlozima lokalnog razvoja, davani su prijedlozi za rješavanje određenih problema i koristila se prilika da se čuju dobra iskustva partnera. Pred kraj dana održan je kulturno-umjetnički program, koji se ticao tradicije, kulture, jezika, pjesme, glazbe i igre na slovačkom jeziku, koji se tradicionalno čuva i njeguje u Bačkom Petrovcu, slovačkom mjestu u Srbiji.

       Dana 06/08/2016 je bila prezentacija i panel diskusija koja je govorila o politici EU, značaj suradnje i utjecaj projekata koji su implementirani zahvaljujući podršci programa EU. U nastavku je uslijedila diskusija na temu izazova migracijske krize. Po završetku panel diskusije sudionici partnerskih gradova obišli su Bazar umjetnosti gdje se odvijao kulturno-umjetnički program. Naime, partnerski gradovi su imali svoje štandove na kojima su prezentirali svoju zemlju, kulturu i tradiciju. Volonteri su provodili anketu kod građana vezano za mišljenja i stavove, i to kroz upitnike, razgovor i kroz širenje ideje i vrijednosti Europske unije.

       Dana 07/08/2016 sudionici susreta sastali su se za kraj kako bi sumirali i ocijenili rezultate projekta. Značajne su bile i diskusije o budućnosti Europske unije, kao i razgovori o mogućnostima buduće suradnje. U nastavku dana provedene su dodatne sportske aktivnosti, a tijekom svih dana održano je niz izložbi, od kojih je jedna izložba bila UNESCO izložba.

       Teme događanja u Bačkom Petrovcu bile su slijedeće: jačanje suradnje s partnerima, podizanje svijesti o značaju programa Europa za građane, diskusije o budućnosti Europe u okviru aktualnih tema kao što je migracija, volonterizam, manjine. Cilj projekta bio je povećati svijest i razumijevanje vrijednosti koje podržava Europska unija.

       Projekt "Ujedinjeni u jednu uniju" predstavlja suradnju 8 partnera iz 5 zemalja. Osnovni cilj projekta je bio da se predstavi EU i njena podrška i značaj sudjelovanja građanstva uključenih u procese odlučivanja. Specifični ciljevi projekta su bili volonterizam kao bitna stavka aktivnog građanstva i razvoja zajednice; program EU i njegov značaj za razvoj europskih regija (primjeri dobre prakse, praktična pitanja, objašnjenja i diskusije o fondovima EU i pozitivan utjecaj na regiju); mapiranje stavova građana EU i građana pridruženih zemalja, članica, kandidata. Program je predstavio kombinaciju raznih vrsta aktivnosti koje privlače sudionike da se uključe u program. Teme su birane na takav način da se sudionici osjećaju uključeno i motivirani za sva događanja.