Vukovar... za neka nova sjećanja

Ako ste se, zasićeni svojom svakodnevnicom, zaželjeli barem na kratko promijeniti sredinu, upoznati nove predjele i ljude i u škrinjicu svojih sjećanja pohraniti nove doživljaje – ne razmišljajte previše, Vukovar je pravi izbor za Vas.
Taj čudesan grad, smješten u najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko – srijemskoj, grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, u zagrljaju Slavonije i Srijema, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Prošetajte njegovim ulicama i uvjerit ćete se kako je to grad bogate kulturne baštine, povijesnog naslijeđa i tradicije. Dvorac Eltz, u kojem je, inače, smješten Gradski muzej Vukovar. Na lokalitetu Vučedol se nalazi Muzej vučedolske kulture, velebno izgrađeno izdanje koji je postao nezaobilazno mjesto prilikom posjeta Vukovaru.
Jeste li znali da je franjevačka crkva Sv. Filipa i Jakova treća po dužini u Hrvatskoj? Svakako je treba obići, vidjeti, čuti priče o bogatoj samostalnoj knjižnici i zaštitniku Vukovara, sv. Boni, a potom prošetati pored Bećarskog križa kroz barokni centar do ušća Vuke u Dunav. Upravo na tom mjestu stoji bijeli križ za sve žrtve pale za slobodnu Hrvatsku. Stoji kao uspomena ali i kao opomena. Memorijalni Vukovar je cjelina koja se obilazi u kontinuitetu, u jednom dahu – Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., Spomen dom i masovna grobnica Ovčara, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Memorijalni centar Domovinskog rata smješten u vukovarskoj vojarni 204. brigade, a objedinjena je pod nazivom Vukovarski nokturno. Priča je to o ljubavi i hrabrosti, o snazi i bolu, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života. Silne emocije koje vas obuzmu nakon toga, može stišati samo pogled na Dunav, koji je uvijek tu i koji je bio i ostao naša poveznica s Europom i svijetom, ali i naša nada i utjeha.
Vukovar je još uvijek grad kontrasta, ali sigurnim koracima ide naprijed. Ima i svoj Vukovar film festival koji se održava krajem kolovoza, a svake godine prvog vikenda u listopadu, održava se Vukovarski etno sajam koji svakako treba upisati u kalendar.
Ima Vukovar još puno toga, ali to ćete morati sami istražiti i otkriti.

Stoga posjetite nas i doživite Vukovar - za neka nova sjećanja.

Za više informacija kontaktirajte Turističku zajednicu grada Vukovara.
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA VUKOVARA
J.J.Strossmayera 15
32000 VUKOVAR
tel.:+385 (0)32 442 889
fax.:+385 (0)32 442 890
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.turizamvukovar.hr