Kategorija: Vijeće za prevenciju

Na području PU vukovarsko-srijemske tijekom 2017. godine zabilježili smo nekoliko događaja u kojima su uglavnom osobe starije životne dobi bile žrtve kaznenog dijela prijevare, a jedni od najčešćih modaliteta prijevara su bili vezani za lažna predstavljanja i to: prevaranti koji se telefonom predstavljaju kao službenici veleposlanstva RH u inozemstvu i traže novac za hitno liječenje ili operaciju teško bolesnog rođaka osobe koje su nazvali te prevaranti koji se telefonom predstavljaju kao službenici banke, pošte, inspektorata te nagovaraju žrtve na zamjenu navodno nevažećih novčanica kune važećima.

Osobe starije životne dobi češće nego ostali žive same ili veći dio vremena provode same, sklonije su upustiti se u duži razgovor s nepoznatim osobama pa čak i pustiti nepoznate osobe u svoj dom, bez prethodne provjere ili utvrđivanja o kome se radi, a što počinitelji kaznenih djela koriste da bi ih prevarili za novac, ili im ukrali njihove dragocjenosti. Velik dio naših sugrađana nerijetko je i nedovoljno informiran te nisu u tijeku posebice s „novijim" pojavnim oblicima kaznenih djela zbog čega lakše povjeruju drskim kradljivcima i prevarantima.

U prilog tome kako je puno veća vjerojatnost da osobe starije životne dobi postanu žrtve kaznenih djela protiv imovine govori i podatak da od ukupno 540 oštećenih fizičkih osoba u kaznenim djelima protiv imovine, evidentiranih na području PU vukovarsko-srijemske, tijekom 2017. godine, po dobnoj strukturi, osobe starosti od preko 60 godina su najzastupljenije žrtve s udjelom od 27%, slijede osobe od 40 do 50 godina s udjelom od 20,3% te osobe starosti između 50 i 60 godina s udjelom od 20%.

Kako bi skrenuli pozornost građana na navedenu problematiku te na taj način utjecali na eventualno smanjenje takve vrste kažnjivih radnji, policijske službenice za prevenciju u suradnji s policijskim službenicima za imovinski kriminalitet PU vukovarsko-srijemske, pripremili su promotivni letak „Zaštitite se od prevaranata", koji možete pogledati na stranicama ovog Vijeća za prevenciju.

Predmetni letak obuhvaća osnovne informacije vezano za pojavu novih modaliteta kaznenih djela prijevara i isti je namijenjen primarno osobama starije životne dobi iz kojeg razloga smo zamolili i Županijski odbor za skrb o osobama treće životne dobi da ga dostave na sve Udruge osoba treće životne dobi s područja Županije kako bi što veći broj naših sugrađana upozorili na pojačan oprez. U suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Županije, pokrenuli smo i inicijativu, da se na razini gradova i općina, koji sudjeluju u provedbi projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena", koji između ostalog za cilj ima poboljšanje kvalitete života starijih osoba, odnosno u sklopu edukacije osoba koje rade na njemu, obuhvati i informiranje istih na temu prevencije kaznenih djela, koja se čine na štetu osoba starije životne dobi.

Dostupnost predmetnog letka, omogućili smo u ovom trenutku građanima i putem poštanskih ureda te poslovnica Western Uniona na području Županije vukovarsko-srijemske (putem kojih poslovnica se uglavnom uplaćivao novac kad su u pitanju prevaranti koji se telefonom predstavljaju kao službenici veleposlanstva RH), kako bi i na taj način doprinijeli prevenciji ovakvih i sličnih događaja.

Doprinesimo zajedno smanjenju broja kaznenih djela imovinskog kriminaliteta te očuvanju i podizanju kvalitete života osoba starije životne dobi kao i zaštiti i promicanju njihovih prava!