Kategorija: Vijeće za prevenciju

Održana je prva javna sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Vukovara u suradnji s Policijskom upravom vukovarsko-srijemskom uz potporu Ravnateljstva policije. Najavljene su preventivne aktivnosti Vijeća koje se prvenstveno odnose na suzbijanje nepoželjnih ponašanja mladih, planovi daljnjeg rada Vijeća te strateški ciljevi kojima će se Vijeće voditi u svom djelovanju.

Predsjednik Vijeća Marijan Pavliček istaknuo je kako će Vijeće svakoga mjeseca organizirati akciju na temu prevencije kriminaliteta. „Uključit ćemo sve dobne skupine, kako učenike osnovnih i srednjih škola, tako i starije sugrađane koji su često na meti prevaranata. Grad Vukovar je siguran grad, no želimo ga učiniti još sigurnijim" poručio je Pavliček.

Radom Vijeća za prevenciju kriminaliteta želi se potaknuti i pokazati građanima grada Vukovara kako preventivno djelovati. Posebna važnost bit će usmjerena na djecu, tim više jer je od 01. siječnja ove godine Grad Vukovar preuzeo upravljačka prava nad osnovnim školama. Podaci pokazuju kako Grad Vukovar godišnje pretrpi između 400 i 500 tisuća kuna štete zbog vandalizma na gradskoj imovini, od autobusnih stajališta, preko klupa i uništavanja dječjih igrališta, kojih je čak na 56 lokacija u gradu, pa se i u tom smislu želi preventivno djelovati.

Načelnik Policijske postaje Vukovar, ujedno i dopredsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Vukovara Mijo Bradić istaknuo je kako od početka ove godine bilježe pad kriminaliteta. "U prva dva mjeseca ove godine broj kaznenih djela smanjen je za više od pola, naime prošle smo ih godine imali 48, ove 21 i to već dovoljno govori. Isto tako, po pitanju problematike droge u Vukovaru očekujemo od građana, nastavnika, pedagoga, socijalnih radnika i svih drugih dijelova društva da i oni reagiraju na ovaj program prevencije. Svi mi živimo ovdje i primjećujemo neprimjerena ponašanja, ali često okrećemo glavu i ne želimo se suočiti s problemom. Očekujemo da će naši programi i aktivnosti to promijeniti" zaključio je Bradić.

Nakon sjednice, prikazana je autobiografska kazališna predstava za studente i mlade poznatog glazbenika Marina Ivanovića –Stoke o njegovoj 20-godišnjoj borbi s ovisnošću o drogama pod nazivom Stara škola Kreka – Iz tame u svjetlo, u režiji Marija Kovača, a koja je dosad izvedena oko 70 puta. „Uvijek postoji izlaz bez obzira koliko smo duboko zaglibili u bilo koju od ovisnosti ili problema. Uvijek se isplati tragati za rješenjem jer svjetlo postoji, ali da je lako doći do njega, nije" naglašava Ivanović.

Po završetku predstave održana je i blic tribina na temu Ovisnosti i zlouporaba droga – od problema do rješenja, na kojoj su govorili stručnjaci iz različitih područja.

Događaj je organiziran u okviru preventivnog programa Prevencija ovisnosti i zlouporabe droga pod nazivom Prevencija spaja, uz podršku Grada Vukovara, PU vukovarsko-srijemske i Ravnateljstva policije.