Kategorija: Vijeće za prevenciju

Vukovar, 25. listopada 2010. – Dio dunavske šetnice, nedaleko gradske plaže u Vukovaru nekada neadekvatno osvjetljen, izbjegavan od strane građana i prepoznat od strane Policijske postaje Vukovar kao problematično područje s prijavljenim kršenjem javnog reda i mira današnjim je otvorenjem rekreacijskog  fitness parka dobio nove, moderne sportsko-rekreacijske sadržaje čime je stvoreno sigurno mjesto za sve Vukovarce i Vukovarke. Park, koji je iniciran od strane Policijske postaje Vukovar još davne 2003. godine sada potiče sigurnost i promovira zdravi sportski život. Odobren je i podržan od strane Gradskog vijeća za prevenciju a ostvaren je iz sredstava zajedničkog Fonda za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F) u suradnji Programa UN-a za razvoj, Grada Vukovara i tvrke Makart d.o.o. Otvorenju je prisustvovala Louisa Vinton, Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, Manuel Salazar, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Željko Sabo, gradonačelnik Grada Vukovara i  Željko Šimundic, načelnik policijske postaje u Vukovaru. U projekt izgradnje parka ukupno je uloženo 170.000,00 HRK.

Gradonačenik grada Vukovara, Željko Sabo, ujedno i predsjednik vukovarskog Vijeća za prevenciju, izjavio je ovom prilikom kako su građani Vukovara više nego zadovoljni novim sadržajem duž rijeke. Već postoje prijedlozi da se slični parkovi postave i u drugom dijelovima grada. „Osobito sam zahvalan na plodnoj suradnji s Programom UN-a razvoj i na svim dosadašnjim ulaganjima u grad koji je pretrpio najteža razaranja u Hrvatskoj. Prostora za napredak grada ima puno pa u budućnosti očekujem još bolju suradnju na dobrobit cijele zajednice.“

Manuel Salazar, Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, koja je glavni donator Fonda za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F), ovom je prilikom naglasio da je prostor obale rijeke Dunav uz Vukovar jedno od najboljih mjesta u koje vrijedi ulagati: „Ne postoji adekvatnije mjesto za razgovor o održivosti od rijeke uz čije obale stojimo, rijeke koja ne nosi samo život grada već i cijele regije. Na građanima Vukovara je da iskoriste nove sadržaje na najbolji mogući način.“ Također je naglasio i važnost izgradnje veza i ulaganja u sadržaje koje doprinose sigurnosti i povećavaju opće zadovoljstvo. Planirani doprinos Španjolske u Fond za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F) u razdoblju od 2009. do 2011. iznosi 3.000,000 USD koje, kroz aktivnosti na područjima od posebne državne skrbi, provode agencije UN-a u Hrvatskoj.
Koordinatorica UN-a i Stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton u svom obraćanju naglasila je da je nadahnuće za postavljanje ovog parka na nekad opasnom, zabačenom i mračnom mjestu uz obalu došlo od gradskog kontakt policajca. Ideju je dalje razvilo Vijeće za prevenciju Grada Vukovara sastavljeno od predstavnika policije, gradske uprave i građana. „Park na obali Dunava je u uporabi tek nekoliko tjedana a Vijeće za prevenciju je već zabilježilo da je broj remećenja javnog reda i mira smanjen. Drago nam je da možemo sudjelovati u tome i veselimo se daljnem radu u Vukovaru kao i unaprijeđenju brojnih partnerstava koje ovdje gradimo.“
U Vukovaru, gradu koji se još uvijek obnavlja, rekreacijski park za fitness duž obale Dunava predstavlja moderan i kvalitetan sportski sadržaj otvoren za sve stanovnike grada, sve dobne skupine i grupe s ciljem prevladavanja naslijeđa rata i socio-ekonomske podjele između bogatih i siromašnih. Upravo to je sastavni dio MDG-F programa u Hrvatskoj, koji ima za cilj osigurati nove načine donošenja odluka koji uključuje sve članove u zajednici u cilju društveno ekonomskog oporavka ratom zahvaćenih područja. Tvrtka Makart d.o.o. financirala je završetak svih potrebnih građevinskih radova, nabava fitness opreme financirana je kroz MDG-F Program uz financijsku potporu Kraljevine Španjolske dok je Grad Vukovar osmislio projekt.
Pozadina projekta – Vijeće za prevenciju u Gradu Vukovaru

Kao dio UN-a zajedničkog programa za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F), UNDP Hrvatska je nastavila s provedbom niza planova za sigurnost zajednice koji uključuju male infrastrukturne projekte u Hrvatskoj. Prvi projekt implementiran je 2007. u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Planovi za sigurnost zajednice imaju cilj pomoći lokalnim zajednicama da postanu sigurnija i ekonomski održiva mjesta za život. Uvjeti za realizaciju projekata bili su volja lokalne zajednice da kroz rad lokalnih Vijeća za prevenciju kriminala podrži  inicijativu i da projekt služi cjelokopunoj zajednici. Planovi za sigurnost zajednice prvenstveno potiču lokalna Vijeća za prevenciju da zajedničkim radom osiguraju put održivog razvoja u budućnosti.

Grad Vukovar  svoj je plan za sigurnost zajednice započeo u samom centru grada,  blizu gradske plaže na Dunavu. Navedeni prostor s neadekvatnom rasvjetom prepoznat je kao problematično područje s prijavljenim kršenjem javnog reda i mira. Iz tog razloga, mnogi su građani u večernjim satima izbjegavali to područje. Rekreativni park za fitness na otvorenom prepoznat je kao moguće rješenje i novi sadržaj koji bi pomogao u smanjenju vandalizma i drugih oblika kaznenih djela a time povećao sigurnost i opće zadovoljstvo u lokalnoj zajednici.
Izrada plana za sigurnost zajednice prvi put je predložen od strane policije, a odobren je i potpuno podržan od strane Vijeća za prevenciju u Gradu Vukovaru. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi oko trideset  tisuća dolara ili oko stosedamdeset tisuća kuna, a financirana je kroz MDG-F Program uz financijsku potporu Kraljevine Španjolske i doprinos tvrtke Makart d.o.o. i Grada Vukovara.

Važno je napomenuti da projekt za provedbu plana za sigurnost zajednice također predstavlja dobar primjer uspješnog partnerstva između lokalnih vlasti, međunarodne organizacije i lokalnog privatnog sektora. Kao doprinos za potporu ovom projektu tvrtka Makart d.o.o.  završila je sve potrebne građevinske radove,  nabava fitness opreme financirana kroz MDG-F Program uz financijsku potporu Kraljevine Španjolske dok je Grad Vukovar napisao projekt i instalirao fitness opremu.

Ovaj projekt predstavlja izvrstan model projekta sigurnosti u zajednici koji kroz sport ujedinjuje građane različitih dobnih skupina, različitog spola, pa čak i različitih nacionalnosti. Stoga se može ponoviti i drugdje u Hrvatskoj, a posebno u područjima od posebne državne skrbi.

S obzirom da je grad Vukovar bio izravno pogođen ratom i pretrpio teška oštećenja u posljednjem ratu, ovaj je projekt realiziran s ciljem  prevladavanja  naslijeđa rata i prevazilaženja socio-ekonomske podjele između bogatih i siromašnih dijelova Hrvatske. Upravo to je sastavni dio MDG-F programa u Hrvatskoj, koji ima za cilj osigurati nove načine donošenja odluka za društveno ekonomski oporavak ratom zahvaćenih područja uključujući sve članove u zajednici.

{gallery}vijesti/2010-10-26/02{/gallery}