×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/vijesti/2010-10-26/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/vijesti/2010-10-26/02
Ispis
Kategorija: Vijeće za prevenciju

Vukovar, 25. listopada 2010. – Dio dunavske šetnice, nedaleko gradske plaže u Vukovaru nekada neadekvatno osvjetljen, izbjegavan od strane građana i prepoznat od strane Policijske postaje Vukovar kao problematično područje s prijavljenim kršenjem javnog reda i mira današnjim je otvorenjem rekreacijskog  fitness parka dobio nove, moderne sportsko-rekreacijske sadržaje čime je stvoreno sigurno mjesto za sve Vukovarce i Vukovarke. Park, koji je iniciran od strane Policijske postaje Vukovar još davne 2003. godine sada potiče sigurnost i promovira zdravi sportski život. Odobren je i podržan od strane Gradskog vijeća za prevenciju a ostvaren je iz sredstava zajedničkog Fonda za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F) u suradnji Programa UN-a za razvoj, Grada Vukovara i tvrke Makart d.o.o. Otvorenju je prisustvovala Louisa Vinton, Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, Manuel Salazar, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Željko Sabo, gradonačelnik Grada Vukovara i  Željko Šimundic, načelnik policijske postaje u Vukovaru. U projekt izgradnje parka ukupno je uloženo 170.000,00 HRK.

Gradonačenik grada Vukovara, Željko Sabo, ujedno i predsjednik vukovarskog Vijeća za prevenciju, izjavio je ovom prilikom kako su građani Vukovara više nego zadovoljni novim sadržajem duž rijeke. Već postoje prijedlozi da se slični parkovi postave i u drugom dijelovima grada. „Osobito sam zahvalan na plodnoj suradnji s Programom UN-a razvoj i na svim dosadašnjim ulaganjima u grad koji je pretrpio najteža razaranja u Hrvatskoj. Prostora za napredak grada ima puno pa u budućnosti očekujem još bolju suradnju na dobrobit cijele zajednice.“

Manuel Salazar, Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, koja je glavni donator Fonda za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F), ovom je prilikom naglasio da je prostor obale rijeke Dunav uz Vukovar jedno od najboljih mjesta u koje vrijedi ulagati: „Ne postoji adekvatnije mjesto za razgovor o održivosti od rijeke uz čije obale stojimo, rijeke koja ne nosi samo život grada već i cijele regije. Na građanima Vukovara je da iskoriste nove sadržaje na najbolji mogući način.“ Također je naglasio i važnost izgradnje veza i ulaganja u sadržaje koje doprinose sigurnosti i povećavaju opće zadovoljstvo. Planirani doprinos Španjolske u Fond za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F) u razdoblju od 2009. do 2011. iznosi 3.000,000 USD koje, kroz aktivnosti na područjima od posebne državne skrbi, provode agencije UN-a u Hrvatskoj.
Koordinatorica UN-a i Stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton u svom obraćanju naglasila je da je nadahnuće za postavljanje ovog parka na nekad opasnom, zabačenom i mračnom mjestu uz obalu došlo od gradskog kontakt policajca. Ideju je dalje razvilo Vijeće za prevenciju Grada Vukovara sastavljeno od predstavnika policije, gradske uprave i građana. „Park na obali Dunava je u uporabi tek nekoliko tjedana a Vijeće za prevenciju je već zabilježilo da je broj remećenja javnog reda i mira smanjen. Drago nam je da možemo sudjelovati u tome i veselimo se daljnem radu u Vukovaru kao i unaprijeđenju brojnih partnerstava koje ovdje gradimo.“
U Vukovaru, gradu koji se još uvijek obnavlja, rekreacijski park za fitness duž obale Dunava predstavlja moderan i kvalitetan sportski sadržaj otvoren za sve stanovnike grada, sve dobne skupine i grupe s ciljem prevladavanja naslijeđa rata i socio-ekonomske podjele između bogatih i siromašnih. Upravo to je sastavni dio MDG-F programa u Hrvatskoj, koji ima za cilj osigurati nove načine donošenja odluka koji uključuje sve članove u zajednici u cilju društveno ekonomskog oporavka ratom zahvaćenih područja. Tvrtka Makart d.o.o. financirala je završetak svih potrebnih građevinskih radova, nabava fitness opreme financirana je kroz MDG-F Program uz financijsku potporu Kraljevine Španjolske dok je Grad Vukovar osmislio projekt.
Pozadina projekta – Vijeće za prevenciju u Gradu Vukovaru

Kao dio UN-a zajedničkog programa za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F), UNDP Hrvatska je nastavila s provedbom niza planova za sigurnost zajednice koji uključuju male infrastrukturne projekte u Hrvatskoj. Prvi projekt implementiran je 2007. u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Planovi za sigurnost zajednice imaju cilj pomoći lokalnim zajednicama da postanu sigurnija i ekonomski održiva mjesta za život. Uvjeti za realizaciju projekata bili su volja lokalne zajednice da kroz rad lokalnih Vijeća za prevenciju kriminala podrži  inicijativu i da projekt služi cjelokopunoj zajednici. Planovi za sigurnost zajednice prvenstveno potiču lokalna Vijeća za prevenciju da zajedničkim radom osiguraju put održivog razvoja u budućnosti.

Grad Vukovar  svoj je plan za sigurnost zajednice započeo u samom centru grada,  blizu gradske plaže na Dunavu. Navedeni prostor s neadekvatnom rasvjetom prepoznat je kao problematično područje s prijavljenim kršenjem javnog reda i mira. Iz tog razloga, mnogi su građani u večernjim satima izbjegavali to područje. Rekreativni park za fitness na otvorenom prepoznat je kao moguće rješenje i novi sadržaj koji bi pomogao u smanjenju vandalizma i drugih oblika kaznenih djela a time povećao sigurnost i opće zadovoljstvo u lokalnoj zajednici.
Izrada plana za sigurnost zajednice prvi put je predložen od strane policije, a odobren je i potpuno podržan od strane Vijeća za prevenciju u Gradu Vukovaru. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi oko trideset  tisuća dolara ili oko stosedamdeset tisuća kuna, a financirana je kroz MDG-F Program uz financijsku potporu Kraljevine Španjolske i doprinos tvrtke Makart d.o.o. i Grada Vukovara.

Važno je napomenuti da projekt za provedbu plana za sigurnost zajednice također predstavlja dobar primjer uspješnog partnerstva između lokalnih vlasti, međunarodne organizacije i lokalnog privatnog sektora. Kao doprinos za potporu ovom projektu tvrtka Makart d.o.o.  završila je sve potrebne građevinske radove,  nabava fitness opreme financirana kroz MDG-F Program uz financijsku potporu Kraljevine Španjolske dok je Grad Vukovar napisao projekt i instalirao fitness opremu.

Ovaj projekt predstavlja izvrstan model projekta sigurnosti u zajednici koji kroz sport ujedinjuje građane različitih dobnih skupina, različitog spola, pa čak i različitih nacionalnosti. Stoga se može ponoviti i drugdje u Hrvatskoj, a posebno u područjima od posebne državne skrbi.

S obzirom da je grad Vukovar bio izravno pogođen ratom i pretrpio teška oštećenja u posljednjem ratu, ovaj je projekt realiziran s ciljem  prevladavanja  naslijeđa rata i prevazilaženja socio-ekonomske podjele između bogatih i siromašnih dijelova Hrvatske. Upravo to je sastavni dio MDG-F programa u Hrvatskoj, koji ima za cilj osigurati nove načine donošenja odluka za društveno ekonomski oporavak ratom zahvaćenih područja uključujući sve članove u zajednici.

{gallery}vijesti/2010-10-26/02{/gallery}