Kategorija: Javna ustanova u kulturi "Hrvatski dom Vukovar"

Petak u Ružički 23. rujna u 20.00 sati prikazuje dokumentarac "Crvena kapela". Ulaz je slobodan.

Det røde kapel/The Red Chapel/Crvena kapela, dok., Danska, 88 min.

režija Mads Brügger, distribucija Restart Label

Nagrade: SUNDANCE FILM FESTIVAL - Velika nagrada žirija u kategoriji 'World Cinema – Documentary' / NORDISK PANORAMA – najbolji nordijski dokumentarac

Beskrupulozni novinar, invalid s teškim posljedicama moždanog udara i komičar putuju u Sjevernu Koreju. Njihova je misija – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Predstavivši se kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, 'Crvena kapela' dobiva dopuštenje da putuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku. Dva člana trupe, Jacobi i Simon, rođeni su u Sjevernoj Koreji i kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korijenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima.

Ovo je priča i o susretu između slobodnomislećeg i totalitarnog društva koji svoje građane drži pod kontrolom: 23 milijuna građana Sjeverne Koreje pod željeznom su paskom dragog vođe generala Kim Jong-Ila. Naslov 'Crvena kapela' referira se na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom 'Rote Kapelle'.

the_red_chapel_1