×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/07/04/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/07/04/03

TJEDAN URBANE KULTURE

Vukovar, 26. lipnja – 7. srpnja 2012.

Organizatori Mirovna grupa mladih Dunav, Blackout festival – General Woo i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar

Izvještaj – izložbe "Miris žene" i "Most", Balkan street festival, Blackout festival i stand up komedija "S nogu"

U foyeru Hrvatskog doma u četvrtak, 28. lipnja, otvorena je izložba "Miris žene" s tridesetak umjetničkih fotografija – aktova Stanka Abadžića. Umjetnik je Vukovarac koji sada živi u Zagrebu i jedan od trenutačno najboljih i medijski najprisutnijih hrvatskih umjetničkih fotografa. Abadžić se u siječnju, također u Hrvatskom domu, prvi put predstavio vukovarskoj javnosti kao umjetnik (prije rata bio je dopisnik Vjesnika s ovog područja), i to predavanjem, a na ovogodišnjem Tjednu urbane kulture prvi put je izložio svoje radove u Vukovaru. Izložba se može pogledati do kraja tjedna.

Na otvaranju Abadžićeve izložbe vukovarskoj se publici prvi put predstavio i Puhački jazz kvartet, nastao u okviru inače vrlo aktivnog vukovarskog Gradskog puhačkog orkestra. Riječ je o sastavu koji bi mogao ozbiljno obogatiti gradsku glazbenu i kulturnu scenu.

U petak, 29. lipnja održan je treći Balkan streets festival, na kojem je ove godine sudjelovalo dvadeset i dvoje glazbenika iz pet zemalja Europe i Balkana. Pred 300-injak posjetitelja na vukovarskoj plaži nastupili su makedonski glazbeni sastav Blla, Blla, Blla, Nežni Dalibor iz Srbije, neobični njemački sastav Marracash Orchestra, nizozemski bend Groove Embassy kao i kantautor iz iste zemlje Erik Hofland – Dyzack te perspektivni demo-bend iz Vukovara Das Rejdž. Festivalski glazbeni spektakl djelomično su zasjenile poteškoće vezane uz razinu buke zbog navodnih prijava unatoč prethodnom dogovoru s voditeljem objekta Danube Gardensa.

U subotu, 30. lipnja prije podne otvorena je na rijeci Vuki izložba/instalacija "Most" Damira Klaića, tako da su slučajni ili namjerni prolaznici preko mosta u samom središtu grada, mogli s njega promatrati plutajuće pejzažne fotografije sve do večernjih sati. Izložba, osim estetske dimenzije, nastoji i oko promicanja zaštite, obnove i revitalizacije hrvatskih rijeka.

Šesti Blackout festival održan je na istoj lokaciji 30. lipnja, ali samo dijelom – napola programa naime organizatori su odlučili premjestiti događanje u vukovarski klub Quo Vadis upravo zbog intervencija vlasnika objekta, stišavanja zvuka, koje su onemogućavale normalno odvijanje festivala. Usprkos svemu, i na ovogodišnjem Blackoutu nastupili su i priznati reperi kao General Woo i Kandžija ali i mlade nade u prvom redu vukovarske i vinkovačke hip hop scene. Od MC-a nastupili su General Woo, Kandžija, Brka, Toxz, Sunny Sun, Les, DeYo, 032 Familia, Mickel, Siky, L. Patron i Lil Bear, a od DJ-a Chule, Mr. Dirty Hairy, Big Sale, K'Pow i Pips.

(Ove godine festivali i Tjedan urbane kulture podržan je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH kroz IPA projekt Glazba bez granica, Ministarstva kulture i Grada Vukovara.)

Zbog spomenutih neprilika sva sljedeća događanja premještena su s gradske plaže na nove lokacije. Tako se večer stand up komedije, u ponedjeljak, 2. srpnja, održala u caffe baru 032 u središtu Vukovara. U ugodnoj atmosferi omiljelog vukovarskog kafića, popunjenog do zadnjeg mjesta, Pedja Bajović gotovo je dva sata nasmijavao publiku svojom komedijom "S nogu", koja se osvrće uglavnom na ove "naše prostore", eksjugoslavenske, i njihove specifičnosti.

Slijedi na Tjednu urbane kulture:

3.7. u 21.00 – Oh, yeah! – izložba slika Davora Gopca, razgovor i druženje s autorom – ispred vukovarske pošte i u caffe baru 032

5.7. u 21.00 – Koncert osječkog Jazz Big Banda i bubnjarske skupine RitmOs – ispred kavane Navis

6.7. od 10.00 do 13.00 – Cigo One Man Band, kreativne radionice, ulične igre, performans... – u centru grada

{gallery}2012/07/04/03{/gallery}