Kategorija: Javna ustanova u kulturi "Hrvatski dom Vukovar"

TJEDAN URBANE KULTURE

Vukovar, 26. lipnja – 7. srpnja 2012.

Organizatori Mirovna grupa mladih Dunav, Blackout festival – General Woo i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar

Izvještaj – izložbe "Miris žene" i "Most", Balkan street festival, Blackout festival i stand up komedija "S nogu"

U foyeru Hrvatskog doma u četvrtak, 28. lipnja, otvorena je izložba "Miris žene" s tridesetak umjetničkih fotografija – aktova Stanka Abadžića. Umjetnik je Vukovarac koji sada živi u Zagrebu i jedan od trenutačno najboljih i medijski najprisutnijih hrvatskih umjetničkih fotografa. Abadžić se u siječnju, također u Hrvatskom domu, prvi put predstavio vukovarskoj javnosti kao umjetnik (prije rata bio je dopisnik Vjesnika s ovog područja), i to predavanjem, a na ovogodišnjem Tjednu urbane kulture prvi put je izložio svoje radove u Vukovaru. Izložba se može pogledati do kraja tjedna.

Na otvaranju Abadžićeve izložbe vukovarskoj se publici prvi put predstavio i Puhački jazz kvartet, nastao u okviru inače vrlo aktivnog vukovarskog Gradskog puhačkog orkestra. Riječ je o sastavu koji bi mogao ozbiljno obogatiti gradsku glazbenu i kulturnu scenu.

U petak, 29. lipnja održan je treći Balkan streets festival, na kojem je ove godine sudjelovalo dvadeset i dvoje glazbenika iz pet zemalja Europe i Balkana. Pred 300-injak posjetitelja na vukovarskoj plaži nastupili su makedonski glazbeni sastav Blla, Blla, Blla, Nežni Dalibor iz Srbije, neobični njemački sastav Marracash Orchestra, nizozemski bend Groove Embassy kao i kantautor iz iste zemlje Erik Hofland – Dyzack te perspektivni demo-bend iz Vukovara Das Rejdž. Festivalski glazbeni spektakl djelomično su zasjenile poteškoće vezane uz razinu buke zbog navodnih prijava unatoč prethodnom dogovoru s voditeljem objekta Danube Gardensa.

U subotu, 30. lipnja prije podne otvorena je na rijeci Vuki izložba/instalacija "Most" Damira Klaića, tako da su slučajni ili namjerni prolaznici preko mosta u samom središtu grada, mogli s njega promatrati plutajuće pejzažne fotografije sve do večernjih sati. Izložba, osim estetske dimenzije, nastoji i oko promicanja zaštite, obnove i revitalizacije hrvatskih rijeka.

Šesti Blackout festival održan je na istoj lokaciji 30. lipnja, ali samo dijelom – napola programa naime organizatori su odlučili premjestiti događanje u vukovarski klub Quo Vadis upravo zbog intervencija vlasnika objekta, stišavanja zvuka, koje su onemogućavale normalno odvijanje festivala. Usprkos svemu, i na ovogodišnjem Blackoutu nastupili su i priznati reperi kao General Woo i Kandžija ali i mlade nade u prvom redu vukovarske i vinkovačke hip hop scene. Od MC-a nastupili su General Woo, Kandžija, Brka, Toxz, Sunny Sun, Les, DeYo, 032 Familia, Mickel, Siky, L. Patron i Lil Bear, a od DJ-a Chule, Mr. Dirty Hairy, Big Sale, K'Pow i Pips.

(Ove godine festivali i Tjedan urbane kulture podržan je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH kroz IPA projekt Glazba bez granica, Ministarstva kulture i Grada Vukovara.)

Zbog spomenutih neprilika sva sljedeća događanja premještena su s gradske plaže na nove lokacije. Tako se večer stand up komedije, u ponedjeljak, 2. srpnja, održala u caffe baru 032 u središtu Vukovara. U ugodnoj atmosferi omiljelog vukovarskog kafića, popunjenog do zadnjeg mjesta, Pedja Bajović gotovo je dva sata nasmijavao publiku svojom komedijom "S nogu", koja se osvrće uglavnom na ove "naše prostore", eksjugoslavenske, i njihove specifičnosti.

Slijedi na Tjednu urbane kulture:

3.7. u 21.00 – Oh, yeah! – izložba slika Davora Gopca, razgovor i druženje s autorom – ispred vukovarske pošte i u caffe baru 032

5.7. u 21.00 – Koncert osječkog Jazz Big Banda i bubnjarske skupine RitmOs – ispred kavane Navis

6.7. od 10.00 do 13.00 – Cigo One Man Band, kreativne radionice, ulične igre, performans... – u centru grada

{gallery}2012/07/04/03{/gallery}