Kategorija: Dječji vrtić Vukovar I

  Dječji vrtić Vukovar I započinje put Ekovrtića
Možda i više nego ikad prije prepoznaje se potreba važnosti razvijanja ekološke osviještenosti od samih početaka, a pravi smjer za to je eko odgoj.
Iako se u dječjem vrtiću kontinuirano, integrirano provode brojne aktivnosti koje za cilj imaju razvijanje ekološke svijesti, nikad ih nismo posebno isticali ili tražili priznanje za iste. Eko rad postao je najprirodniji dio rada odgojitelja u odgojnim skupinama. Upravo iz tog razloga, što nam eko rad nikada nije bio nametnut, odlučili smo otići i nekoliko koraka više.
U viziju rada našeg vrtića, PO Leptirić u Borovu naselju ugradili smo cilj postajanja Centrom za održivi razvoj. Svjesni smo da je potrebno puno truda, rada, promjena, godina u ostvarenju tog cilja. Međutim, kako svaka promjena započinje malim korak – tako i PO Leptirić čini svoje prve korake.
Ove godine smo odlučili pohrliti za Zelenom zastavom i dobiti status Ekovrtića. Riječ je o programu osmišljenim za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova, pa samim time i vrtićkih ustanova. Nacionalni koordinator Ekoškola/Ekovrtića u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša. U suradnji sa spomenutom udrugom nalazimo se na putu dobivanja spomenutog statusa i provođenju zadanih koraka.
Jedan od koraka je i formiranje ekoodbora kojeg čine djeca, odgojitelji, stručni tim, predstavnici tehničkog i administrativnog osoblja, predstavnici roditelja, predstavnici lokalne zajednice, predstavnici javnih i drugih poduzeća, predstavnici udruga koje se bave pitanjima okoliša i ravnatelj.
Važnost eko rada prepoznala je i lokalna zajednica. Predstavnik lokalne uprave je dogradonačelnica grada Vukovara, Ivana Mujkić. U eko odboru se nalaze i predstavnici Komunalca (Mirjana Prkačin) i Vodovoda grada Vukovara (Marija Pakter) te su već dogovorene potencijalne ideje za zajedničku suradnju u provođenju eko aktivnosti. U sastavu udruga, kao predstavnici eko odbora su Igor Mihalić (HPD Vučedol Vukovar) i Željko Pištelek (Športsko ribolovna udruga Borovo naselje '91). Sa spomenutim udrugama nas veže i prijašnja suradnja, a vjerujemo kako ćemo je sada dodatno učvrstiti.
Na prvoj sjednici eko odbora, članovi su upoznati s našom idejom, ciljem, zadaćama, koracima, funkcijom eko odbora, a isto tako su predstavljene aktivnosti koje planiramo provoditi, ali i neke s kojima smo već krenuli u realizaciju. Potrebno je naglasiti da je suradnja s pojedinim članovima eko odbora već urodila plodom, pa želimo zahvaliti Komunalcu na brzoj i ažurnoj dostavi kontejnera i poklonjenim žardinjerama.
''Vjerujemo kako je ovo početak jedna dobre priče koja će nas odvesti i do samoga cilja, postajanje Centrom za održivi razvoj. Taj put već lagano i stvaramo i time što spomenutim programom educiramo jednu odgojiteljicu, a plan nam je educirati još odgojitelja.'' rekla je ravnateljica dječjeg vrtića Vukovar I, Mirjana Kulić.
Vjerujem kako je najbolje završiti s himnom koju je osmislila skupina Maslačak (PO Leptirić). Eko klinci, odgojitelji i uprava vrtića još jednom želi zahvaliti svakom članu eko odbora na odazivu, sudjelovanju i budućoj suradnji.
EKO KLINCI TO SMO MI
ČUVARI PLANETE VESELI.
ČUVAMO RIJEKE, ŠUME I MORE
VOLIMO KAD U KANTI
PLASTIČNE BOCE STOJE.
BUDITE SVI POPUT NAS,
ČUVAJTE ZEMLJU ZA
ČOVJEKOV SPAS.