Kategorija: Dječji vrtić Vukovar I

Da se planinariti može i u ''ravnoj'' Slavoniji – pokazali su 13.3. djeca iz skupina Maslačak i Ljubičice(PO Leptirić).

I Vukovarsko-srijemska županija ima svoj najveći vrh koji je ujedno i najveći vrh Fruške gore u Republici Hrvatskoj. Iznosi 297 metara i zove se Liska i nalazi se pored Iloka.
Kako su taj vrh još prošle godine osvojila djeca iz PO ''Mitnica'', ove godine su to odlučila učiniti i djeca iz Borova. Uz niz eko aktivnosti koje se provode u tom objektu, cilj nam je od samih početaka i razvijati ljubav prema prirodi, kretanju, izazovima, pravilnom korištenju slobodnog vremena i odmaku od tehnologije.

Prije samog odlaska na planinarenje, djeca su, kroz predavanje Igora Mihelića (predsjednik Hpd Vučedol) naučili sve što im je potrebno za prvi susret s planinarenjem. Sve usvojene spoznaje su bile vrlo važne jer smo ih primjenjivali kada smo krenuli osvajati Lisku.
Djeca su pratila oznake na stablima koje su nam koordinirale put. Na putu su se našle brojne prepreke: granje, rupe, neravno tlo. Svladavajući te prepreke, razvijali smo grubu motoriku i spretnost. Promatrali smo prirodu koju nas okružuju te prepoznali neko cvijeće, kukce koje ne možemo svakodnevno vidjeti u svojoj okolici. Odmak od civilizacije značio je i mogućnost osluškivanja 'tišine' šume koji je ipak bio u smjeni dječjeg žamora, razigranosti i uzbuđenja.
Iako smo jednom zamalo skrenuli s pravog puta, uspješno smo osvojili vrh Lisku. A najveće zadovoljstvo je uslijedilo kada je došlo vrijeme grickalica na vrhu.
Vrijeme nas je poslužilo, pa smo boravak u prirodi još iskoristili i za piknik kod zvonika, trčanje, istraživanje, igranje različitih pokretnih igara, crtanje doživljenoga i sl.

Sa sigurnošću možemo reći da je prvo planinarenje bilo i više nego uspješno. ''Djeca u toj dobi kopiraju i oponašaju starije. Jednim izletom slučajno postaju planinari, a kasnije shvate ljepotu i vrijednost planinarenja.'' rekao je Igor Mihelić, predsjednik Hpd Vučedol. Ovom prilikom mu zahvaljujemo na suradnji koja laganim koracima prelazi u tradiciju.
A Vama, dragi roditelji, savjetujemo da što više boravite s djecom na svježem zraku, odlazite s njima u šetnju, park, na jednodnevne izlete ili provodite bilo koju drugu aktivnost koje će im omogućiti kretanje, istraživanje i razvijanje iskustva.

Igrajući se na otvorenom djeca pokazuju svoju prirodnu radost i radoznalost, razvijaju se vještine na svim razvojnim područjima i zadovoljava potreba za kretanjem. Vrijeme je bitan faktor jer pruža djetetu iskustvo boravka na zraku u svim godišnjim dobima. Djeca vole kišne kapi i snježne pahuljice. Djeca koja borave na svježem zraku, u prirodi, samostalnija su, bolje spavaju, lakše se koncentriraju, jačaju društvene vještine, fizički su spretnija, a razvijaju i veće razumijevanje za prirodu i okoliš.

Pravilno korištenje blagodati sunca i zraka, vođenje računa o zdravoj prehrani i dovoljan unos tekućine (najbolje voda), te pravilna izmjena aktivnosti i odmora primarni su preduvjet za pozitivan utjecaj na rast i razvoj djece.