Kategorija: Dječji vrtić Vukovar I

DV Vukovar I (PO Leptirić, skupina Maslačak) ove godine se uključila u najveći volonterski ekološki pothvat u Hrvatskoj – ZELENA ČISTKA. Jedan dan za čistiji okoliš. Ideja kampanje koja se u Hrvatskoj provodi od 2012. godine je da zajedničkom jednodnevnom akcijom čišćenja divljih odlagališta otpada u svojoj lokalnoj sredini – očistimo Lijepu našu.

Kada smo razmišljali koji prostor očistiti – na um nam je pao prostor bivšeg doma tehnike u Borovu naselju. Ako ste se ikada prošetali tim prostorom – znate u kako je lošem stanju. Međutim, taj prostor ujedno predstavlja i jedini izlaz na rijeku Dunav u Borovu naselju. Djeca skupine Maslačak cijele ove pedagoške godine provode projekt ''ŽIVJETI UZ RIJEKU DUNAV'' koji je podignut i na eTwinning platformu, tj. spomenuti se projekt suradnički provodi u još nekoliko europskih zemalja.

Još na početku godine smo uočili da je veliki problem to što u Borovu postoji mogućnost izlaska na obalu Dunava, ali je u tako lošem stanju. Znali smo da ne možemo napraviti revoluciju i u potpunosti srediti i očistiti taj prostor. Međutim, to ne znači da ne možemo započeti i svojim djelovanjem poslati poruku onima koji su u mogućnosti napraviti veće promjene od nas.
U ovu akciju su nam se priključili i volonteri iz Gimnazije Vukovar. I oni sami su ostali iznenađeni količinom otpada na tom prostoru kao i angažmanom djece.

''Vukovarci nisu dovoljno osviješteni o problemu onečišćenja. Smatram da je važno provesti više ovakvih akcija te uključiti sve uzraste kako bi zajedno uljepšali naš grad.''
Matea Batarelo

''Smatram da ova akcija razvija svijest o onečišćenju te pokazuje djeci koliko je bitno brinuti o okolišu. Ova akcija također je važna za mlade i moje generacije. Nismo imali spoznaje koliko je taj prostor onečišćen, a puno vrtićke djece nije znalo da i u Borovo naselju postoji izlaz na Dunav. Danas su puno toga naučili i bili su vrijedni. Ono što je mene najviše usrećilo jeste osmijeh na njihovim licima nakon što su napravili dobro djelo.''
Tea Buršić

''Učinili smo koliko god smo mogli, no tamo ima još puno stvari koje se trebaju napraviti da taj okoliš oko bisera našeg Grada ponovno zasja.''
Luka Prce

Put do našeg Dunava u Borovu naselju je također problematičan. Dobar dio puta nema staze. Sigurnost djece nam je na prvom mjestu, pa je s nama išao i kontakt policajac. Koristimo priliku, pa skrećemo i na taj problem.

Dolaskom na mjesto akcije stavljamo rukavice i krećemo skupljati i razvrstavati otpad. Među spomenutim smećem se moglo naći zaista svega, pa je cijela akcija bila popraćena smijehom i natjecateljskom igrom tko će pronaći najzanimljiviji komad otpada. Pobijedila je zavjesa! U vrlo kratkom vremenu skupljeno je preko 35 kila otpada.

Uz odgojitelje, volontere iz Gimnazije, studenticu na praksi, asistenta u radu, zdravstvenu voditeljicu, pedagoga – s nama je bila i majka djevojčice iz skupine, ujedno i član eko odbora.
''Drago mi je što sam mogla sudjelovati u ovoj akciji. Iznenađena sam interesom i akcijom djece. Voljela bi da odgovorne i nadležne osobe naprave više za dobrobit ove vrijedne djece.''
Marlena Ivaneža, član eko odbora (roditelj)

Žao nam je što nismo imali veću potporu zajednice jer smo u ovu akciju nastojali uključiti i osnovne škole kao i komunalac, a ovom prilikom velika zahvala Gimnaziji Vukovar i volonterskom klubu VolOn na uključenje u zajedničku akciju.

Prvu akciju ZELENE ČISTKE procjenjujemo vrlo uspješnim. A što djeca kažu o samoj akciji?

''Bilo je puno smeća, a mi sve počistili.'' K.L.

''Danas sam prvi put bila tu kod Dunava. Jako je velik i lijep i baš nam je blizu.'' D.S.

''Bili smo kod rijeke Dunav. I kada smo počistili stazu – bilo je odlično.'' M.T.

''Bilo bi dobro da kod Dunava imamo igralište, koja ljulja i tobogan.''
''Bolje im je da poprave tu ružnu zgradu kod Dunava. Ako ju uskoro ne poprave, ja ću kad narastem biti građevinar i ja ću nam je popraviti.'' K.T.

Kako ne bi morali čekati da Kristan odraste i postane građevinar, pozivamo odgovorne da učine ono što je u njihovoj nadležnosti kako bi prilaz Dunavu u Borovu naselju bio lijep i siguran. DJECA IZ BOROVA NASELJA TO ZASLUŽUJU!

Naša poruka je jasna. Svaka promjena započinje malim korakom, ovo su naši mali koraci, kojima želimo pokrenuti promjene. Želimo mijenjati loše stvari u našoj lokalnoj sredini. Želimo čiste parkove, rijeke i okoliš. Ako to uspijevaju predškolarci, što priječi sve nas ostale?

''Već godinama živim u ovom gradu, no tek sada sam shvatila koliko je veliki problem zagađenja pogotovo uz rijeku Dunav, za koji zapravo i nitko ne mari. Smatram da je bitno osvijestiti, ne samo djecu, već i nas sve o velikom problemu zagađenje. Uz sve ovo smeće – uspjeli smo se zabaviti i shvatiti koliko mala stvar može puno toga korisnoga napraviti za okoliš gdje živimo. DANAS SMO MI, A KADA ĆETE VI.?''
Barbara Topolovec