Kategorija: Dječji vrtić Vukovar I

U organizaciji novoosnovane Međunarodne udruge Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska), u nedjelju 13. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan je humanitarni koncert Pax et Bonum za dječje vrtiće u Vukovaru koji je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.

Koncert je održao zbor Pax et Bonum s čak 220 izvođača iz Slovačke, Austrije i Mađarske koji su se prvi put okupili na sceni Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski“ pod ravnanjem dirigenta Ive Šeparovića, a koji ih je uvježbavao zasebno vozeći se u tri države. Uz zbor, na koncertu su sudjelovali i cijenjeni glazbeni umjetnici.

Djeca PO Leptirić, postala su dio ovog velikog koncerta. Iako koncert predstavlja šlag na torti važno je opisati što su djeca sve uspjela doživjeti taj dan!

Za neku djecu je ovo bio prvi odlazak u Zagreb i samim time je uzbuđenje bilo veliko. U glavni grad smo stigli dovoljno rano kako bismo mogli iskoristiti priliku i za sam obilazak. Uspjeli smo posjetiti i vidjeti Glavni željeznički kolodvor, Tomislavac, Zrinjevac, vozili smo se uspinjačom, posjetili kulu Lotrščak, posjetili crvku Sv. Marka, Hrvatski sabor, Kamenita vrata…
Vjerovali vi nama ili ne, ali postali smo dio i maratona koji se tada upravo održavao u Zagrebu, pa je bilo i izazovno proći Ilicom, a da ne postaneš i ti dio utrke.
Što djeca najviše vole kada se nađu u velikom gradu? McDonalds! Bio je nezaobilazan na našoj ruti.

Odlazak u samu koncertnu dvoranu 'Vatroslav Lisinski', generalna proba, backstage, fotkanje s poznatima, promatranje pripreme za sam nastup i uzbuđenje pred sam nastup su definitivno događaji koji će ostati lijepa uspomena djeci, ali svakako jedno nezaboravno iskustvo i za odgojiteljice.

Upravo zahvaljujući ovom projektu, zahvaljujući udruzi Gradišćanskih Hrvata, zahvaljujući u prvom planu biskup mons. Egidije Živković koji ističe kako je ideju za pomoć djeci Vukovara dobio prošle godine kada je predvodio misu u Vukovaru, zahvaljujući voditelju cijelog projekta - fra Božidaru Blaževiću, imali smo priliku iskusiti sve opisano i na tome im iznimno hvala.

Projekt još uvijek traje, financijska sredstva se još prikupljaju, a i Vi možete putem humanitarnoga telefonskog broja 060 9004.

Djeca Vukovara će Vam biti zahvalna!