Kategorija: Dječji vrtić Vukovar I

Duljina prilagodbe različita je od djeteta do djeteta, nemoguće je procijeniti koliko je vremena potrebno da bi dijete prihvatilo ostanak u vrtiću. Osobito je to teško procijeniti u jasličkoj dobi gdje djeca češće pobolijevaju i izostaju, pa se proces adaptacije ponavlja.

U samom početku dobro bi bilo da roditelj može ostati izvjesno vrijeme s djetetom u vrtiću, ali kako si to rijetko koji roditelj zbog svojih radnih obveza može priuštiti treba si pripomoći.

Velika je pripomoć razgovor s djetetom o vrtiću prije polaska u vrtić ali i kada dijete krene u vrtić dobro je s djetetom razgovarati o boravku u vrtiću.

Važno je da se roditelj rado uključuje u komunikaciju s drugom djecom i odgojiteljima, jer time dijete shvaća da su nove osobe u njihovom životu prijateljski raspoloženi, što potiče opušteniju atmosferu.

Stoga, pričajte djetetu kako će mu lijepo biti u novom društvu, koliko će zanimljivih i novih stvari naučiti, recite mu kako će u vrtiću naučiti nove igre koje ćete zajedno igrati kad se vrati kući.

Veoma je važno da roditelji prilagodbi pristupe sa što manje straha i nepovjerenja prema vrtiću kao ustanovi, jer dijete osjeti roditeljsko nepovjerenje i strah koji se prenosi na dijete.

Budite bez brige, jer djeca koja se nalaze u dobro organiziranom i prijateljskom okruženju rado se igraju, uče i surađuju.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice najbolje je prvo komunicirati s odgojiteljicama koje najviše vremena provode s djetetom i mogu vam dati povratnu informaciju o promjenama ili eventualnim problemima.