Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

Svojoj Zavičajnoj, ali i Digitalnoj zbirci Gradska knjižnica Vukovar priključila je još jedno rijetko i vrijedno izdanje značajno za povijest i kulturu lokalne zajednice. Riječ je o knjizi Priručnik za prodavače čarapa i sitne robe, objavljenoj u nakladi tvornice Bata u Borovu 1936. godine.

Osim ulaganja u proizvodnju i uvođenje novih proizvodnih tehnologija, u tvornici Bata velika pažnja poklanjana je propagandi i unaprjeđivanju prodaje. Prodavači su posebno educirani o uređivanju prodajnih prostora i aranžiranju izloga ali i oko pomoći i savjetovanja kupaca prilikom izbora dobre i prikladne obuće, pa i čarapa koje odgovaraju izabranoj obući a sve u cilju poklanjanja pozornosti zdravlju nogu. U pojedinim Batinim trgovinama mogla se dobiti i pedikerska usluga, a poderane čarape mogle su se dati na krpljenje.

Prikaz proizvodnje čarapa i savjeti o pravilnom izboru ovog odjevnog predmeta tema je ove knjige. Posebna je zanimljivost i tablica u kojoj su zalijepljeni uzorci prirodnih i umjetnih materijala od kojih se proizvode čarape.

Iako je tvornica Bata u svom sastavu imala i tiskaru, knjiga je tiskana u Vukovaru, u tiskari Novo doba.

Izdanje je dostupno u Digitalnoj zbirci Gradske knjižnice Vukovar na poveznici: http://gkvu.hr/category/digitalna-zbirka/