Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

U sklopu godišnje manifestacije Noć knjige Odjel za djecu Gradske knjižnice Vukovar upriličio je prigodnu izložbu povodom stogodišnjice prvog hrvatskog prijevoda „Pčelice Maje“ u Zabavnoj biblioteci Nikole Andrića (knjiga 256-258, 1921.), napučenu prepoznatljivim i popularnim likovima ove klasične i bezvremenske uspješnice dječje literature.

Zabavnu biblioteku, jedan od najdugovječnijih nakladničkih nizova u hrvatskom nakladništvu, pokrenuo je dr. Nikola Andrić 1913. godine. Namjera mu je bila objavljivati djela hrvatske i svjetske književnosti koja bi mogla pobuditi šire zanimanje čitateljske publike. U dvadeset osam godina izlaženja, do 1941., Andrić je objavio 603 broja Zabavne biblioteke u 441 svesku. Angažirajući široki krug suradnika i prevoditelja Andrić je ostvario jedinstven poduhvat koji je, među ostalim, odlučujuće djelovan na stvaranje generacija čitatelja koji su nove knjige Zabavne biblioteke očekivali s nestrpljenjem. I sam je preveo šezdesetak knjiga za ovu kolekciju.

Nakon višegodišnjeg truda i traganja ovaj vrijedni nakladnički niz, jedinstven u hrvatskoj kulturi, okupljen je u potpunosti i čuva se u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Vukovar.

Više na: http://virtualna.nsk.hr/nikola-andric/category/zabavna-biblioteka/