Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

U srijedu, 15. lipnja 2011. u Gradsku knjižnicu Vukovar na gonzo način je doputovao Hrvoje Šalković, autor knjige Nulti meridijan i začetnik gonzo putovanja koje karakterizira brzina, otvorenost novim iskustvima, malo odmora i sna.
U knjizi na duhovit način autor opisuje svoja iskustva s putovanja, a putovao je devedesetsedam dana i obišao sto zemalja. On luta zemljama ovog kontinenta i kao malo dijete radoznalo sudjeluje u svemu onome što mu se tijekom putovanja ponudi. Ljubitelj je samog putovanja. Upravo kretanje po ovoj našoj lopti njemu donosi mir. On nema plan, sve proživljava spontano, a o onome što proživi o tome i piše.
„Dva puta prijeći preko sto osamdesetog meridijana možda nešto znači. A možda i ne. Mnogi su putnici zavrtjeli krug oko planeta, nisam niti prvi niti posljednji koji je to napravio. U redu, učinio sam to dva puta, ali nije to sada toliko važno.
Nije zapravo bitan sto osamdeseti, važniji je onaj nulti meridijan, nulta točka iz koje sve kreće i polazi. Bitno je pokrenuti se, napraviti prvi korak, ne proživjeti život zarobljen u strahovima i limitima koje nameće okolina. Bitno je shvatiti da smo svi rođeni negdje blizu tog nultog meridijana i da se moramo odvažiti, slijediti svoje snove beskompromisno, bez obzira na cijenu. Neki od nas se odvaže i krenu. Stignu do sto i osamdesetog meridijana, ili nekog drugog... nije toliko bitno.
Važno je pokrenuti se.“

{gallery}vijesti/2011-06-20/03{/gallery}