Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

U utorak, 15. studenog 2011. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar ogranak Borovo naselje održano je predavanje Multikulturalizam u SAD – u. Gosti predavači bili su iz Veleposlanstva SAD- a u Republici Hrvatskoj, gđa Maca Bahlen, direktorica Odjela za odnose s javnošću i gđa Sita Sonty, ataše za kulturu pri Američkom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj.

Predavanje je bilo namijenjeno učenicima viših razreda osnovne škole te učenicima srednjih škola.

Što je multikulturalizam? Što je pluralizam?...pojmovi koji se često koriste u suvremenom svijetu politike. A ključno pitanje je: kako osigurati razvoj manjih kultura u modernom svijetu? Na to pitanje je jako teško odgovoriti i suvremena politika na njega nema pravi odgovor. Hrvatska se u svijetu, baš kao i većina europskih zemalja percipira kao multikulturalna zajednica. U Vukovaru je do rata živjelo čak 27 različitih nacionalnosti.

Upoznavanje drugih kultura i njihovih običaja, otvaranje komunikacije, izgradnja odnosa sa drugima, te razvijanje svijesti da je izgradnja zajednice u kojoj živimo jedino moguća uz uključivanje svih njenih sudionika, nužno je ne samo kako bi se prevladale ratne posljedice te se potaknuo proces uspostave povjerenja među pripadnicima različitih etničkih skupina, već i kao priprema za budući život u ujedinjenoj, multikulturalnoj Europi.

Da li ćemo nešto naučiti od Amerike ili će Amerika naučiti nešto od nas, na našem primjeru jedinstva u različitosti, vidjet ćemo kroz nastavak suradnje.

Vlatka Surma Szabo, dipl. knjižn.

{gallery}vijesti/2011-11-17/03{/gallery}