Kroz projekt „Glazba bez granica", (Music without borders), organizirana je studijska posjeta koji provode Kultur Aktiv iz Dresdena/Njemačka, Generator iz Vranja/Srbija, Taksirat iz Skopja/Makedonija i Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara/Hrvatska.

Iz svake zemlje išlo je četvero sudionika, te je iz grada Vukovara išlo troje sudionika, jedan ispred Gradske uprave i dvoje iz Gradske knjižnice Vukovar.

Sudionici studijske posjete imali su priliku prezentirati svoj rad, grad , suradnju gradskih uprava s nevladinim sektorom te sudjelovati u kulturnom programu i mnogim radionicama na kojima se raspravljalo o različitim mogućnostima suradnje kao i iskustvima pojedinih udruga javnog sektora.

Konkretizacija pojedinih budućih projekata će na ovaj način, potaknute suradnje, biti jednostavnija i lakša.

Naglašeno je kako se vide pomaci u suradnji u kulturnom sektoru i jačanje nevladinog sektora u pojedinim državama.

Također su imali priliku čuti o najboljim primjerima iz Njemačke o javno –privatnim partnerstvima, posjetiti donatore i nevladine udruge koje djeluju u kulturi, Gradsku knjižnicu u Zittau i Dresdenu te lokalnu administraciju i odjele za kulturu u Dresdenu i Zittau. Svaki od navedenih gradova u kojima su sudionici boravili radi na razvoju kulturnog sektora kroz različite projekte, umrežavanju zajednice i ciljanih skupina društva. Na taj način društvo u cjelini izgrađuje svoj identitet i oblikuje kulturne vrijednosti specifično za svako područje.

Ova studijska posjeta bila je izvrsna prilika za razmjenu primjera dobre prakse koje provode gradske uprave, ustanove i nevladin sektor iz pet gradova, te prilika za umrežavanje, definiranje buduće suradnje i novih projekata.

Projekt koji je podržan kroz IPA program Europske unije u suradnji sa Mirovnom grupom mladih Dunav čiji je cilj regionalna suradnja zemalja regije sa zemljama članica EU, kao i prijenos iskustava Njemačke u procesima tranzicije.

Foto izvor:

- Ured Gradonačelnika Dresden

-Rafael F. Sampedro, Meddiengestalter Bild & Ton, Zittau

Više fotografija pogledajte na našem FB profilu ili na www.gkvu.hr

{gallery}2012/10/05/02{/gallery}